Societat 15/02/2018

Desallotgen un edifici ocupat al Raval destinat a lloguer social

La Guàrdia Urbana ha fet fora 22 persones, entre les quals un nadó, d'un bloc municipal

M. Ortega / P. Paño / S.soro
4 min
La Guàrdia Urbana desallotja diverses famílies d'un bloc de pisos ocupat al Raval destinat a lloguer social

BarcelonaEl barri del Raval és una olla pressió. Al malestar dels veïns per la convivència amb els narcopisos s'hi ha sumat, aquest matí, el desallotjament d'un bloc de propietat municipal amb pisos ja reformats que s'han de destinar a lloguer social i que, de fet, ja estan adjudicats. L'Ajuntament va tenir constància ahir que els 11 pisos, situats sobre el bar Marsella, al número 1 del carrer Sant Ramon, estaven ocupats. I una vintena d'antidisturbis de la Guàrdia Urbana s'hi han presentat avui quan passaven pocs minuts de les vuit i han començat el desallotjament, buidant l'edifici pis a pis de dalt a baix. Ho han fet entre les sonores protestes dels ocupes que, des de balcons i finestres, els recriminaven que fessin fora "famílies del barri". "Aquí només hi ha famílies", cridava un home, molt exaltat i amb el nadó en braços, des del balcó del principal. S'han desallotjat 22 persones, entre les quals un menor d'edat.

Alguns dels ocupants, en ser desallotjats, han explicat que van pagar entre 500 i 600 euros a persones d'origen pakistanès per poder entrar als pisos que estaven acabats però encara no havien estat lliurats. Alguns asseguraven que portaven més de deu dies vivint a l'immoble. L'Ajuntament, però, defensa que dilluns es va constatar que l'edifici estava buit i que,per això, ahir es van iniciar els tràmits per desallotjar-lo en les 72 hores posteriors a l'ocupació.

El Najim, un dels veïns de l'edifici desallotjat, mostrava indignat el contracte que va firmar. "Soc un estafat", repetia. Ja havia pagat 520 euros un home d'origen pakistanès.Vivia al pis amb la seva dona i una filla de tres anys que avui, per seguretat, estava a casa de l'àvia. "Què faig ara? M'estan incitant a robar", diu. Assegura que al bloc hi havia quatre famílies amb nens. Una és la del Sergi, que té 25 anys i un fill de tres. Vivia aquí amb la seva companya i el nen. Diu que van pagar 500 euros a uns pakistanesos per entrar. Ara busca ajuda amb una assistenta social.

L'Ajuntament de Barcelona, a través de la regidora Laia Ortiz, ha explicat que la tasca del consistori és defensar el patrimoni municipal: "A nosaltres el que ens pertoca és garantir que els criteris d'accés a un pis garantit es compleixin. Hi han uns criteris transparents per accedir al parc públic, per tant, ens toca defensar-los". Ortiz ha assegurat que, en el desallotjament, hi ha intervingut el centre d'emergències socials per saber si hi ha gent en situació de vulnerabilitat social i que ha atès a deu dels 22 desallotjats. Tres han acceptat un recurs d'allotjament, dos adults i el menor, mentre que en els altres set casos no s'ha apreciat situació de vulnerabilitat perquè s'ha considerat que tenien prou recursos econòmics o una xarxa familiar per atendre'ls.

"Els pisos ja estaven assignats, per tant hem actuat com hem d’actuar davant del parc públic d'habitatges, ha afegit Ortiz. La tinent d'alcalde ha aclarit que els pisos estaven adjudicats per a habitatge públic, però que l'obra encara no s'havia recepcionat. La previsió era lliurar-los a la primavera, ja que encara faltava un últim tràmit, en el que Endesa demanava una estació transformadora per donar d'alta els subministraments.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, per la seva banda, ha fet una crida a abordar el fenomen dels narcopisos "des de l'arrel", i ha assenyalat en aquest sentit a la responsabilitat de la Generalitat. "La droga no creix al Raval, hem d'actuar contra els grups que la porten al Raval, i per això cal que hi hagi un conseller i consellera d'Interior", ha afegit. "Estem atacant el problema al final de la cadena, i el que cal és intervenir-hi molt abans", ha conclòs la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, també en atenció als mitjans.

Objectes personals dels veïns desallotjats
Desallotgen un edifici ocupat al Raval destinat a lloguer social

Evitar més ocupacions

L'Ajuntament va tenir coneixement de l'ocupació d'aquest bloc ahir dimecres a la tarda, i va organitzat un dispositiu de la Guàrdia Urbana per evitar que hi entrés més gent, però en aquell moment no es va desallotjar. El bloc va ser adquirit per l'Ajuntament el 2013. El govern de Xavier Trias el va comprar per 1,1 milions d'euros amb la intenció de sumar-lo al parc d'habitatge social.

La Guàrdia Urbana desallotja un bloc de pisos del Raval ocupat que és propietat municipal

L'actuació de la Guàrdia Urbana d'ahir va coincidir amb un acte de protesta dels veïns del Raval contra els narcopisos al barri, en un 'narcotour' que va portar una cinquantena de periodistes per alguns dels immobles que utilitzen venedors i consumidors d'estupefaents.

En les darreres setmanes representants de les formacions polítiques a la ciutat també han conegut la situació dels narcopisos en recorreguts similars, però els veïns lamenten que l'executiu de Colau encara no els ha respost.

Els grups de l'oposició han carregat avui contra el govern de Colau. La regidora de la CUP Eulàlia Reguant, que estava present en el desallotjament, ha criticat el canvi de rumb del consistori: "Estan gestionant de manera amable la ciutat, però davant un problema com l'emergència de l'habitatge, la resposta que estan donant no és la que defensaven ni la que la ciutat necessita". Alfred Bosch, d'ERC, ha lamentat que "amb Colau, Barcelona està tornant als anys 80". El PDECat ha acusat l'alcaldessa de "no fer la feina en matèria d'habitatge" i Cs, de "deixadesa" a l'hora de vetllar pels edificis de titularitat municipal. El PP, que ha donat suport al desallotjament, ha acusat el govern municipal de fer un "efecte crida" amb la "permissivitat" amb els ocupes.

stats