Habitatge

Desallotgen la trentena de persones que vivien a la Casa Àfrica de Barcelona

Un ampli dispositiu policial ha executat el desnonament de l'edifici, al Barri Gòtic, propietat de l'Escola d'Hoteleria i Turisme CETT

3 min
L'actuació policial a la Casa Àfrica, al Bari Gòtic de Barcelona

BarcelonaUn macrodispositiu policial dels Mossos d'Esquadra ha executat aquest matí el desnonament de la Casa Àfrica, un edifici on vivien una trentena de persones al Barri Gòtic de Barcelona, entre les quals hi havia una família amb dos menors i moltes persones immigrants i en situació irregular, que havien trobat aquí la seva primera acollida a Catalunya. Tot i que desenes de persones s'han concentrat des de primera hora a les portes de la finca, al carrer Canuda, la segona amenaça de desallotjament de l'espai –que va salvar una primera ofensiva a la tardor– sí que s'ha consumat.

Els moviments veïnals del Gòtic i els habitants de l'edifici van denunciar la setmana passada que el període que s'havien donat la propietat de l'espai –l'Escola d'Hoteleria i Turisme CETT– i l'Ajuntament per trobar una sortida al conflicte es va acabar sense cap acord i que els inquilins de l'edifici s'enfrontaven a una nova temptativa de desallotjament sense tenir cap altre lloc on anar. La data era el 6 d'abril, i avui sí que hi ha hagut desallotjament.

Els col·lectius veïnals que donen suport a la Casa Àfrica, com Resistim al Gòtic, han lamentat que es deixi sense "cap alternativa" aquesta trentena de persones i que es faci, a més, coincidint amb el Ramadà i mentre el Govern "s'omple la boca de bones intencions per acollir els refugiats d'Ucraïna". El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, al seu torn, ha criticat la "insensibilitat i la rigidesa" del CETT, que és un centre adscrit a la Universitat de Barcelona, per haver-se negat a aturar el desnonament i per haver traspassat "tota la responsabilitat" a l'Ajuntament.

Una desena de furgonetes i un dron

La treva entre la primera amenaça de desallotjament i el que s'ha consumat aquest matí ha durat només quatre mesos, i en aquest període no s'ha trobat cap solució per a l'immoble, que està ocupat des del novembre del 2019, quan s'hi va instal·lar el projecte de Casa Àfrica, que ja havia sigut desallotjat del Poblenou. "La propietat s'ha negat a assumir cap responsabilitat i ha optat per tirar endavant el desnonament i deixar desemparades una trentena de persones", lamenten des de Resistim al Gòtic, que a primera hora ja han fet constar que la "bel·ligerància" de la comitiva judicial i l'ampli dispositiu dels Mossos, que hi han portat més d'una desena de furgonetes i un dron, feia molt difícil pensar que avui no s'executaria el desnonament. La policia també ha muntat un dispositiu al voltant de la plaça Catalunya.

Desenes de persones han defensat l'immoble des de dins del cordó policial –els Mossos els han anat fent sortir una a una– i l'actuació ha quedat aturada momentàniament quan un dels habitants de la Casa Àfrica, que pateix problemes cardíacs, ha requerit atenció mèdica per una crisi d'ansietat, però el desnonament s'ha acabat executant. "És horrible que deixeu una família al carrer", cridava una de les últimes dones que la policia ha tret de l'edifici. Molts dels habitants de la finca no tenen papers ni xarxa familiar a Barcelona, i els serveis socials municipals estaven a la porta quan ha acabat l'actuació policial per donar resposta a la necessitat immediata d'allotjament.

Fins ara, però, no s'ha trobat una solució estable per a les persones desnonades, segons denuncia Sònia Olivella, advocada dels residents a Casa Àfrica. El seu equip havia presentat informe de vulnerabilitat per la situació de la família, amb dos menors de sis i onze anys, però la resposta que han rebut és que no s'havien acreditat prou els requisits i que no es considerava que estiguessin protegits per la moratòria estatal que atura els desnonaments. "Des d'avui estem al carrer, no tenim on anar", han lamentat els inquilins en un vídeo després del deesallotjament.

stats