Societat 14/04/2021

Desallotjament d'un campament en ple Ramadà

L'Ajuntament de Barcelona fa fora una quarantena de persones d'unes barraques davant dels Encants

2 min
Rachid El Orchi, un dels afectats, recollia les seves pertinences

BarcelonaMitja dotzena de furgonetes d'agents antiavalots de la Guàrdia Urbana han desallotjat aquest matí, en compliment d'una ordre judicial, un campament de barraques on malvivien una trentena de persones. El solar, que estava ocupat des de feia prop de quatre anys, està ubicat just davant del mercat dels Encants, al costat de les vies del tren que s'enfilen pel carrer Marina. Inicialment era un campament petit, però a poc a poc s'havia anat fent més gran i havia acollit, sobretot, persones d'origen marroquí que es dediquen a recollir ferralla. El desallotjament d'un altre campament pròxim, el juliol del 2018, també va provocar que algunes persones s'instal·lessin en aquest espai.

Mina Zaki, de 62 anys, és una de les dues dones que fins aquest dimecres vivien al campament i, entre plors, lamentava aquest matí que no sap on dormirà a partir d'ara i que no té família a Barcelona. Molts dels residents que també han hagut de marxar la posaven com a exemple de la "barbaritat" que suposa deixar tantes persones al carrer. Un d'ells era Hamid Boukici, de 68 anys, que es preguntava "si és normal" deixar aquesta dona sense lloc on dormir. Ell, segons diu, tampoc té alternativa: "Porto onze anys vivint a Espanya i quatre en aquest campament. No tinc atur ni tinc res. On són els meus drets?", es preguntava. Segons fonts de l'Ajuntament de Barcelona, "tots estaven avisats" que avui haurien d'abandonar el solar i l'operació s'ha fet amb els serveis socials d'emergència, que ja els estaven atenent amb "antelació".

Mina Zaki, de 62 anys, poc després del desnonament.

Els veïns han denunciat que el desnonament s'ha produït un cop ha començat el mes més sagrat per als musulmans, que els obliga a estar en dejú durant les hores solars del dia per, quan cau la nit, poder celebrar un gran àpat, el qual aquest any, a causa de la pandèmia, s'haurà de fer en grups bombolla o abans de les 22 hores del toc de queda. "No respecten ni el Ramadà", lamentava Rachid el Orchi. L'Ajuntament els ha donat fins a les 19 hores, poc abans de l'inici de la gran pregària del vespre, per poder recollir totes les seves pertinences abans de clausurar i buidar el campament. Tots ells tenien previst fer avui el gran àpat a les 20.30 hores.

Fonts municipals han explicat que a tots els residents –adults de diferents edats– se'ls ha ofert informació sobre els recursos socials que hi ha disponibles per assistir-los, però els han rebutjat. De fet, la negativa a entrar en un dels centres socials és molt habitual entre els que viuen al carrer o en campaments informals perquè, expliquen, es tracta d'un oferiment temporal que no els soluciona el problema principal de l'habitatge i, per contra, els impedeix continuar amb la seva feina, que molt sovint es tracta de recollir ferralla. Entrar en un alberg, per exemple, els obligaria a haver de prescindir dels carros i altre material que els ha costat molt de reunir.

Segons l'Ajuntament, al campament hi vivien 23 persones, però moltes altres el feien servir per deixar el carret i la ferralla amb què treballaven. El desnonament s'ha fet per ordre de l'Ajuntament, que és el propietari del solar. En aquest solar està previst que s'hi faci una zona verda i un nou vial.

stats