Societat 17/06/2019

Desarticulada una organització criminal dedicada a l'explotació laboral

Ciutadans pakistanesos arribaven a pagar al voltant de 8.000 euros a canvi d'un contracte laboral

Acn
2 min
Els treballadors eren sotmesos a jornades laborals de fins a 18 hores diàries sense descans setmanal

BarcelonaJornades de fins a 18 hores diàries sense descans setmanal i un sou de 300 euros al mes, la meitat del qual havia de ser abonada en concepte d'allotjament. Aquestes eren les condicions amb què es trobaven ciutadans pakistanesos que treballaven per a una organització criminal dedicada a l'explotació laboral i l'emissió de contractes de treball fraudulents. Ara els quatre màxims responsables de l'organització, també de nacionalitat pakistanesa, han estat detinguts per la Policia Nacional.

L'operació policial es va iniciar arran de la denúncia d'un ciutadà pakistanès en situació irregular, que va assegurar haver pagat 8.000 euros a canvi d'un contracte laboral que li permetés regularitzar la seva situació administrativa. Amb les dades aportades per la víctima, els investigadors van poder esbrinar que es tractava d'una organització amb una estructura perfectament definida d'empreses, establiments i domicilis.

Els treballadors estaven sotmesos, mitjançant amenaces, a jornades laborals de fins a 18 hores diàries sense descans setmanal i sense cap tipus de dret laboral, i havien d'abonar en concepte d'allotjament la meitat del seu sou de 300 euros mensuals. Al principi els allotjaven al soterrani d'un establiment d'alimentació situat a l'Eixample de Barcelona. Un cop guanyada la seva confiança, els traslladaven a domicilis particulars, on els integrants de la trama s'aprofitaven de la seva situació d'indefensió i situació irregular per sotmetre'ls a llargues jornades laborals.

Per donar cobertura legal a la situació davant de la Inspecció de Treball o possibles actuacions policials, l'organització utilitzava altres pakistanesos que tenien les corresponents autoritzacions administratives i residències de treball. La trama fins i tot comptava amb una infraestructura de societats mercantils i domicilis on els treballadors eren distribuïts i allotjats.

La investigació l'han dut a terme agents de la UCRIF de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Barcelona. Als quatre detinguts, màxims responsables de l'organització, se'ls imputen un delicte de pertinença a organització criminal, un contra els drets dels treballadors, un contra els drets dels ciutadans estrangers i un d'amenaces.

stats