Societat 20/09/2019

La policia dona per desarticulades dues xarxes criminals que abastien d'heroïna els narcopisos del Raval

En dos anys s'han detingut 26 persones i s'han intervingut 70 quilos d'aquesta droga

Ara
2 min
La policia dona per desarticulades dues xarxes criminals que abastien d'heroïna els narcopisos del Raval

BarcelonaS'havien establert a Barcelona, però els seus tentacles arribaven a mig món. Es valien de "maleters" o "conductors", persones captades al Pakistan i d'altres països que acceptaven portar amagades al seu equipatge grans quantitats d'heroïna, bona part de la qual acabava als narcopisos del Raval. Després de dos anys d'investigació, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han donat per desarticulades dues organitzacions criminals de traficants que feien de distribuïdors de droga als narcopisos, tot i que finalment no eren els seus membres, sinó uns altres traficants, els que la portaven al punt de consum.

En els dos anys que ha durat l'operatiu policial, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han detingut 26 persones amb la col·laboració de diferents policies europees i han intervingut 70 quilos d'heroïna. Una vintena dels arrestats han ingressat a la presó.

La investigació va començar després que es detectés un increment important d'entrada d'heroïna a l'aeroport del Prat fa dos anys. Estirant del fil, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van arribar a constatar l'existència de dues xarxes de traficants, liderades per ciutadans pakistanesos i establertes a Barcelona. La més gran de les dues havia arribat a crear tres grups independents de treball: un es dedicava a captar els 'missatgers' de la droga i a organitzar el seu viatge, un altre s'encarregava del tràfic de l'heroïna, i el tercer al de la cocaïna, una nova via d'expansió que l'organització havia trobat al seu negoci en els últims temps.

A partir d'aquí, l'operació es va desenvolupar en tres fases: entre l'agost del 2017 i el març del 2018, els agents van arrestar sis persones. En una segona etapa, entre l'agost del 2018 i aquest gener, es van arrestar setze persones més. Finalment, entre el gener i l'abril es van arrestar els últims quatre membres de l'organització.

Segons la policia, entre els detinguts en la primera fase de l'operatiu hi havia dos dels captadors dels 'missatgers' que portaven la droga –un dels quals ocupava un dels esglaons més alts de l'organització més gran de les dues desarticulades–, així com tres 'maleters' que portaven amagats a l'equipatge que els van trobar a l'aeroport de Barcelona i Madrid 19 quilos d'heroïna. També van interceptar un altre membre de l'organització a Itàlia.

El gruix de l'operatiu es va fer entre l'estiu del 2018 i el gener del 2019: entre els setze arrestats en aquesta fase hi ha tres 'maleters' que portaven als seus equipatges 24 quilos d'heroïna, una altra dona que en portava 15 i l'home que esperava per rebre-la, dos homes més que, des d'un pis de Barcelona, es dedicaven a organitzar els viatges dels 'missatgers' de la droga i vuit membres més de les dues xarxes. Finalment, entre gener i abril d'enguany, quatre membres més de l'organització que eren, en aquest cas, a Madrid. Ho van fer després que la policia de Bolívia interceptés un paquet amb 10 quilos de cocaïna amagats en cartutxos de tinta d'impressora que tenien com a destí l'estat espanyol.

Segons els dos cossos policials, el destí final de la majoria de droga intervinguda eren els narcopisos del Raval, tot i que no eren els membres de les organitzacions de subministradors desmantellades els que la portaven a aquests punts, sinó altres traficants situats a un nivell inferior. La droga també s'adulterava per multiplicar-ne la quantitat final i així treure'n més benefici econòmic.

stats