Societat 21/06/2019

Macrobatuda al Raval: 54 detinguts, 105 identificats i mil agents desplegats contra els llauners de la droga

S'han comissat 5kg. d'heroïna, 2 de cocaïna i 2.180 pastilles en el segon cop en 8 mesos al barri

Montse Riart / Laura Saula
6 min
Agents dels Mossos d'Esquadra amb alguns dels detinguts a la macrobatuda del Raval de Barcelona

BarcelonaMés de mil agents dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional participen aquest dijous a la tarda en una macrooperació contra el tràfic de drogues al Raval de Barcelona, la segona en vuit mesos. Hi ha fins a 54 detinguts, 105 persones més identificades i s'han comissat cinc quilos d'heroïna, dos de cocaïna i 2.180 pastilles estupefaents, segons ha pogut saber l'ARA. Es tracta d'un cop contra els clans pakistanesos que portava anys implantat al barri però que s'havia fet encara més fort especialment després de la decapitació de la xarxa dominicana que controlava els narcopisos el 29 d'octubre de l'any passat, en el que va ser la primera macrobatuda contra el tràfic de drogues a la zona.

De fet, segons els tres cossos policials, el model dels narcopisos "ha quedat superat", com assegurava l'intendent de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella Benito Granados durant la compareixença per fer balanç de l'operatiu, i havia estat substituït en els darrers mesos per l'activitat dels llauners de la droga. L'organització aprofitava l'activitat de part dels venedors ambulants amb turistes i autòctons al Front Marítim, la Rambla del Raval, Plaça Reial o el carrer Escudellers per oferir-los droga a més de begudes.

Els llauners eren però l'última baula la i la més volàtil -segons les fonts consultades la rotació era continua- d'una estructura molt més complexa, encapçalada per la cúpula dels clans, contra qui també s'ha dirigit el cop policial d'aquest dijous, que son els qui controlen els magatzems de la droga i dels beneficis del negoci. De fet, segons aquestes mateixes fonts, l'organització criminal no es nodria de narcopisos de consum sinó de domicilis que feien servir de rebost de la droga i que precisament els interessava que passessin desapercebuts. Els altres pisos eren els dels propis llauners, on es feia la venta de la droga, "per ser consumida fora" -explicava el cap de Mossos d'Esquadra de Ciutat Vella, Antoni Sànchez-, tot i que en aquests habitatges no hi havia grans quantitats de droga ni de diners.

Salt qualitatiu

Així es movia la droga al Raval

Els efectius policials han actuat contra una organització a la qual feia temps que se seguia la pista. La Guàrdia Urbana els havia detectat almenys des de 2016, tot i que, segons les fonts consultades, el cos calcula que s'hi havien instal·lat des de molt abans. De fet el cos policial, juntament amb els Mossos d'Esquadra han practicat 200 entrades contra aquests clans pakistanesos des del 2017, segons explicava Granados. Sempre s'havia atacat però el primer esglaó de l'estructura, els llauners, mentre que l'operatiu d'ahir anava dirigit també contra la cúpula de "l'organització criminal", explicava Sànchez, per donar una idea del salt qualitatiu de l'operatiu d'aquest dijous.

Més de mil agents en la segona macrobatuda contra el tràfic de drogues al Raval de Barcelona en vuit mesos

El paper de la Policia Nacional es centra més en el capítol d'estrangeria, les identificacions i controls per determinar la situació legal dels detinguts i identificats dins de la macrobatuda i a través d'una ordre d'expulsió, allunyar els delinqüents del Raval. El comissari en cap de la Ucrif de la policia espanyola, Emilio de la Calle, ha destacat la "col·laboració" amb els dos cossos policials catalans que assegura que es mantindrà en el futur.

A diferència de l'operació Bacar de finals d'octubre passat –que va acabar amb 58 detencions–, aquest cop l'operatiu s'està fent a plena llum del dia. Ha començat a primera hora de la tarda d'aquest dijous, coincidint amb el moment que comença el gruix de l'activitat de venda ambulant al barri. El dispositiu també s'ha fet poques setmanes abans que comenci a arribar el gruix del turisme d'estiu a la capital catalana.

Més de mil agents en la segona macrobatuda contra el tràfic de drogues al Raval de Barcelona en vuit mesos

Persianes abaixades al barri

La dimensió del desplegament ha sorprès el barri aquest dijous i ha alterat en bona part el ritme del barri, tenint en compte que algunes de les entrades s'han produït en establiments de la zona, com ara carnisseries o botigues d'alimentació. Bona part dels comerços del barri han abaixat les persianes. Ara els carrers són de la policia, dels veïns curiosos que miren des dels balcons i dels turistes despistats.

Agents de la policia Nacional emportant-se un detingut al Raval dins de la segona macrobatuda contra el tràfic de drogues a la zona

Tot i això, alguns locals no volen perdre la seva tarda de facturació i mantenen el local semiobert. És el cas del cafè 'brunch' Morning Glory, al carrer Riereta, que segueix servint als clients però amb la porta del carrer tancada amb clau. "Pensava que havia passat algun atemptat terrorista", explica el propietari, Juan Manuel Peñalver, mentre serveix un cafè. "Podria escriure un llibre sobre la quantitat de vegades que he hagut de trucar a la policia perquè m'entren drogoaddictes al local", lamenta Peñalver, que considera el Raval un barri insegur on "l’incivisme és continu". "L’altre dia tenia un drogoaddicte punxant-se davant del local a les 12 del migdia, a plena llum del dia. Cada dia passa alguna cosa", es queixa el propietari.

La Policia Nacional va centrar bona part de la tasca d'identificacions a la zona de la rambla del Raval

Una mica més amunt del mateix carrer un home s'ho mira tot tranquil·lament assegut en una cadira davant d’un magatzem mig obert. No vol dir el seu nom, però assegura que és un veí de tota la vida. "Aquestes batudes es fan cada pocs mesos i no serveixen per a res, perquè ara marxaran d'un lloc i se n'aniran a un altre", diu resignat. De fons, un helicòpter de la policia sobrevola el barri des de fa hores. El veí observa el cel mentre fuma amb aire pacient i reflexiona: "Això ja no és un barri. El dia que van fer la rambla del Raval es va esguerrar tot". La seva teoria és que els pakistanesos s'han convertit en els "propietaris" del barri i que, al final, estan "tots relacionats".

A la rambla del Raval hi ha molts més locals oberts, probablement perquè se senten més segurs davant la forta presència policial que assegura la zona. Una de les botigues obertes és Mobil Mania, regentada per un home d'origen indi. Com que no sap parlar castellà, s'ofereix de testimoni el Pankaj, un jove del mateix país que estava mirant la televisió al local i que assegura que tot està sempre “molt tranquil”, sobretot des que s'està renovant la rambla. Tot i això, considera que al carrer sempre hi ha gent consumint droga i que això “no és bo per al turisme”.

Un parell de locals més avall hi ha l'edifici que alberga l'hotel Niu i el restaurant Ilya, que només fa sis mesos que ha obert. "És molt complicat tenir el local aquí, sempre hem de vigilar molt qui entra", explica l’Ilya, el propietari de l'establiment, d'origen rus. “Hi ha moments en què, si només tenim un treballador, ens veiem obligats a tancar la porta d'entrada amb clau”, lamenta el restaurador, que creu que el principal problema amb què s'ha trobat fins ara és el de patir robatoris.

Cap a les 19 hores la normalitat ha tornat lentament als carrers del Raval. Només els carrers més pròxims a la rambla del Raval segueixen amb la majoria de persianes abaixades. A la cantonada del carrer Sant Antoni Abad amb Príncep de Viana, que es troba precintat per la policia, s'han pogut deixar oberts dos locals, els propietaris dels quals també es queixen dels robatoris constants que es pateixen al barri. Aquesta veïna de tota la vida considera que aquests últims anys s’ha incrementat molt el nombre de drogoaddictes i camells, que es concentren sobretot per la zona de la plaça del Pedró.

A l’altra cantonada del carrer es troba la botiga de queviures Ricardo, una de les històriques del barri. "Cada dia ho veig tot més malament", lamenta el propietari, que creu que el Raval s'ha omplert de "lladres i narcos" i que, a més, té un problema greu amb el tema de la brutícia.

El gruix de l'operatiu se centra a la zona del Raval, però el desplegament policial arriba fins a la zona de la ronda de Sant Antoni.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, posava en valor l'operatiu per "millorar la convivència" a Barcelona i fer-ne "una ciutat més segura". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat la bona tasca de la policia i la cooperació entre els cossos per defensar "la seguretat" dels barris de la ciutat.

Al costat de Buch, el regidor Jordi Rabassa, esperava que el "cop real" contra l'organització servís per encaminar una situació "tensionada" com la que es viu, admetia, al Raval i Ciutat Vella en general i ajudés a "millorar la convivència" a la zona.

stats