Societat 29/07/2013

El maquinista, lliure amb càrrecs

El jutge Luis Aláez inhabilita com a maquinista Francisco José Garzón, que ha admès una imprudència. Se li ha retirat el passaport i haurà d'anar al jutjat un cop per setmana

Agències
2 min
El maquinista, conduït als jutjats en un cotxe de la policia / GETTY

SantiagoEl maquinista del tren sinistrat aquest dimecres a Santiago, Francisco José Garzón, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar durant dues hores davant el jutge que instrueix el cas. El jutge ha inhabilitat Garzón per exercir com a maquinista, li ha retirat el passaport en considerar que hi havia risc que sortís d'Espanya i l'ha obligat a comparèixer setmanalment al jutjat. Garzón ha admès haver comès una imprudència. En el seu relat davant del jutge ha afirmar que es va "despistar". El jutge l'imputa 79 delictes d'homicidi, i diversos delictes per lesions, sempre per imprudència professional. Durant la declaració, el fiscal va renunciar a demanar la presó provisional.

Garzón ha arribat a les 18.19 hores en un cotxe de la Policia Nacional a la seu dels jutjats de Compostel·la per prestar declaració sobre l'accident, com a conseqüència del qual han mort 79 persones. Garzón, a qui la policia acusa d'homicidi involuntari, ha comparegut davant el jutge Luis Aláez, titular del jutjat d'instrucció número 3 de Santiago, responsable de la causa sobre el tràgic accident. El maquinista ha entrat a la sala a dos quarts de vuit. Durant uns vint minuts els advocats han pogut llegir l'atestat de l'accident. Posteriorment, ha començat la sessió en què s'ha pres declaració a Garzón. La vista ha durat dues hores. Un cop acabada, el jutge ha decretat per a Garzón llibertat amb càrrecs i li ha imposat mesures cautelars.

Emmanillat

La patrulla que ha traslladat el maquinista des de la comissària fins al jutjat ha arribat a les dependències judicials escortada per un furgó policial i un altre vehicle camuflat d'aquest mateix cos. El cotxe que ha traslladat el detingut ha entrat als jutjats pel garatge, la porta del qual estava custodiada per tres furgons i una dotzena d'agents. Garzón, amb ulleres de sol, anava emmanillat.

També aquest dissabte, quan el maquinista va ser donat d'alta de l'hospital Clínic de Santiago i va ser traslladat a dependències policials, el desplegament policial va ser important. El maquinista, que a l'hospital va estar acompanyat per la seva mare, va ser traslladat del centre sanitari a comissaria emmanillat. Divendres, Garzón es va negar a declarar davant els agents quan li van comunicar la seva imputació al centre sanitari on era ingressat des de l'accident. A més, va rebutjar rebre ajut psicològic.

Renfe s'ha personat com a "part interessada" en la instrucció judicial sobre l'accident ferroviari de Santiago, segons han informat a Efe fonts de la companyia. Les mateixes fonts, així com fonts de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), han confirmat que després de la retirada de la màquina del tren –operació realitzada durant la matinada de diumenge–, s'està acabant el condicionament de les vies per permetre que a partir de dilluns tornin a estar operatives.

79 morts

D'altra banda, la mort d'una de les persones ingressades com a conseqüència de l'accident ha fet elevar el balanç provisional de morts a 79, segons ha informat aquest diumenge la conselleria de Sanitat gallega. Un total de 70 persones segueixen ingressades en diversos centres hospitalaris de Galícia; d'elles, 22 es troben en estat crític. Entre els crítics hi ha dos menors.

La nit del sinistre van ser trasllades des del lloc de la tragèdia als hospitals gallecs un total de 178 persones, la majoria de les quals ja han rebut l'alta.

stats