Societat 23/08/2019

Descobreixen que un fàrmac que havia de ser retirat frena el càncer de bufeta

Un estudi demostra que, en combinació amb altres tractaments, inhibeix una proteïna clau en la progressió del tumor

Efe
2 min
Una imatge de l’Hospital del Mar, a Barcelona, on es van produir la majoria dels contagis pel brot de xarampió importat de la Xina.

BarcelonaInvestigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han descobert que un fàrmac que s'anava a retirar del mercat perquè amb prou feines es feia servir frena el creixement tumoral i evita la progressió del càncer de bufeta metastàtic en pacients que no responen als tractaments convencionals.

Un estudi demostra l'eficàcia del fàrmac TAK-228, que actua com a inhibidor d'una proteïna clau en el desenvolupament i la progressió dels tumors de bufeta anomenada mTORC1/2. L'autor principal de l'estudi i director de l'IMIM, el doctor Joaquim Bellmunt, ha assegurat a Efe que els bons resultats obtinguts amb la utilització d'aquest fàrmac han estat "una gran sorpresa", ja que la farmacèutica japonesa que l'elabora, Takeda, estava decidida a deixar de comercialitzar-lo.

També ha explicat que, arran de la resposta positiva dels pacients, la farmacèutica "treballarà ara per tirar endavant el fàrmac" i, així, ajudar futurs malalts de càncer. "El fàrmac que hem estudiat es pot convertir en una segona diana terapèutica potencial en pacients amb càncer de bufeta, perquè no és quimioteràpia, ni radioteràpia, ni una immunoteràpia, però pot atacar alteracions genètiques específiques que es troben en els tumors", ha afegit Bellmunt.

Els resultats de l'assaig clínic amb humans, en el qual també participen l'Hospital de Sant Pau, l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, la Clínica Universitària de Navarra i l'Hospital General Universitari d'Elx, exposen que el fàrmac TAK-228 es pot veure reforçat en combinació amb altres tractaments. Això sí, el doctor ha recordat que l'estudi encara està "en una fase primerenca", per la qual cosa la seva compatibilitat amb altres tractaments i els seus beneficis a llarg termini en la vida dels pacients encara no estan avaluats.

El càncer de bufeta és el cinquè més freqüent del món, està molt relacionat amb el tabaquisme –que provoca entre el 70% i el 75% dels casos– i afecta més homes que dones. Segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), aquest tipus de càncer va provocar 4.620 morts a tot Espanya, de les quals 821 es van registrar a Catalunya.

stats