Societat 14/11/2012

Milers de persones es concentren a Madrid en una manifestació que acaba amb ferits i detinguts

La policia ha blindat els carrers del voltant del Congrés, on s'han viscut els incidents, després de la manifestació

Agències
2 min
La plaça Colón de Madrid, en acabar la manifestació / JUANJO MARTÍN / EFE

MadridDesenes de milers de persones –un milió, segons els sindicats, i 35.000 segons la Delegació del govern espanyol– han col·lapsat el centre de Madrid des d'Atocha fins la plaça Colón en protesta contra les polítiques econòmiques del govern espanyol, aquest dimecres. És la gran manifestació que tanca la jornada de la vaga general del 14-N i que ha comptat amb la participació destacada no només dels secretaris generals dels principals sindicats espanyols, sinó també amb membres destacats del PSOE i d'IU.

Els sindicats han celebrat "l'èxit" d'una convocatòria de vaga general que, segons han afirmat, ha posat de manifest que els ciutadans consideren que hi ha alternatives a unes polítiques que porten a la desaparició de l'estat social. La manifestació ha començat a dos quarts de set de la tarda sota el lema "Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Hi ha solucions" i ha recorregut el centre de Madrid en un ambient pacífic i reivindicatiu. S'hi han pogut sentir crits contra el govern espanyol i la reforma laboral i pancartes contra les polítiques d'austeritat i les retallades.

La marxa ha coincidit en el temps i lloc amb una altra convocatòria del moviment 15-M per rodejar el Congrés dels Diputats, on aquest dimecres s'han aprovat els pressupostos generals de l'Estat per al 2013. Un cop més, el Congrés ha estat fortament blindat per una cinquantena de dotacions policials que impedien l'accés als carrers adjacents. Els incidents han començat amb llançament de bengales i petards contra el cordó policial que s'havia establert per davant de les tanques que protegeixen els accessos a la cambra baixa. La policia ha carregat durant prop d'una hora amb pilotes de goma. Hi ha diversos ferits i detinguts, segons informa l'agència Efe, tot i que no se'n sap el nombre, i s'han fet destrosses al mobiliari urbà.

Prèviament, al migdia, hi ha hagut disturbis als voltants de la plaça Cibeles, que han acabat amb càrregues policials, 15 ferits i 36 detinguts –dos d'aquests amb materials per fabricar explosius–.

En total, a tot l'Estat, hi ha hagut 117 detinguts i més de 74 ferits, i 43 són agents policials. Els arrestos s'han produït a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Tarragona, Madrid, Màlaga, Salamanca, Lleó i Saragossa.

stats