Societat 17/10/2014

Desenes d'entitats reclamen el tancament del CIE en un acte multitudinari a Sants

Ada Colau: "Els criminals, els desgraciats, que han posat en marxa els CIE volen que creguem que som diferents, però no caurem en la seva trampa"

Auri Garcia Morera
2 min
Representants d'entitats, durant l'acte pel tancament del CIE de Barcelona. / CÈLIA ATSET

BarcelonaDesenes de representants de tota mena de col·lectius han exposat aquest divendres en un acte a les Cotxeres de Sants els seus motius per demanar el tancament del centre d'internament d'estrangers (CIE) de Barcelona. "El primer triomf és aquest ventall d'aliances", ha destacat Alba Cuevas, portaveu de SOS Racisme, abans de donar pas a una llarga llista d'intervencions, que han estat carregades d'indignació.

"Tancarem el CIE perquè és injust, és inhumà, privar de llibertat, empresonar les persones, única i exclusivament perquè no tenen papers", ha argumentat Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO. "Els criminals, els desgraciats, que han posat en marxa els CIE volen que creguem que som diferents, però no caurem en la seva trampa", ha assegurat Ada Colau, portaveu de Guanyem Barcelona.

Hi han intervingut molts polítics, com l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras o el diputat d'ICV-EUiA David Companyon, però també molts membres del moviment associatiu i representants de comunitats estrangeres. A més, un ciutadà georgià que va estar 13 dies al CIE l’any 2011, Michel, ha recordat que “ser estranger no és un delicte” i ha resumit així la seva experiència: “Fatal, horrorós, inexplicable”.

Suport d'àmbits molt diversos

L’acte formava part de la nova campanya 'Tancarem el CIE de Barcelona', presentada a finals de setembre, que ha aconseguit reunir suports d’àmbits molt diversos, més enllà de les entitats del sector de la immigració que fa anys que lluiten contra aquests centres. Així, s'hi han sumat la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

També hi són l'Assemblea Nacional Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural, que en el context del procés sobiranista volen manifestar que en el nou país que s'ha de construir no s'hi pot tolerar l'existència d'aquests centres. En l'acte d'aquest divendres, Marina Llansana, membre de la junta directiva d'Òmnium, ha recordat que la campanya 'Ara és l'hora' pregunta als ciutadans quin país volen, i ha donat aquesta resposta: "Volem un país que respecti els drets humans i que no deixi a la cua ningú pel seu origen".

Cadena humana de 2.200 metres

Les entitats que integren la campanya 'Tancarem el CIE de Barcelona' han convocat una cadena humana per encerclar el centre de la Zona Franca aquest dissabte a partir de les 17 h. de la tarda. Malgrat que el perímetre de la instal·lació és de només 600 metres, per rodejar-la del tot caldrà encerclar tota l'illa on està situada, amb un perímetre total de 2.200 metres. Els organitzadors calculen que necessitaran un mínim de 1.500 persones, però es mostren convençuts que ho aconseguiran.

Per facilitar el desplaçament fins al CIE, al carrer E de la Zona Franca, l'organització de la protesta ofereix busos llançadora gratuïts, que sortiran a partir de les 16 h. des de l'estació de Bellvitge de la L1 del metro. A les 19 h. començaran a sortir busos per tornar al mateix punt des del CIE. Les altres opcions de transport públic són la línia bus 109, que surt des de plaça Espanya i reforçarà el servei per a l'ocasió, i la 21, que surt des del Paral·leli mantindrà els horaris habituals.

stats