Les desigualtats socials a Barcelona es van accentuar entre el 2012 i el 2013

La renda de Nou Barris va ser de 10.540 euros l'any passat, mentre que la de Sarrià-Sant Gervasi va ser de 35.020

Les rendes molt altes i les molt baixes es van incrementar a Barcelona entre el 2012 i el 2013, per la qual cosa s'han "accentuat" les desigualtats socials a la capital catalana. Ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Joaquim Forn, i la gerent adjunta de Projectes Estratègics, Pilar Soldevila, en vista de l'informe de la renda familiar disponible del 2013.

El document destaca que les rendes molt altes van passar de representar el 7,9% del conjunt de veïns el 2012 al 10,7% el 2013, mentre que les baixes van passar del 14,9 al 17,8%. Segons ha dit Soldevila, les rendes molt baixes s'han incrementat per l'augment de l'atur de llarga durada i l'esgotament de les prestacions, mentre que les altes han crescut perquè "el 2013 les rendes de capital i patrimonials han tingut molts beneficis".

Per aquest motiu, la renda mitjana de les famílies del districte que es troba a la cua, Nou Barris, era el 2013 de 10.540 euros a l'any, mentre que el més ric, Sarrià-Sant Gervasi, era de 35.020 euros. Per això, Forn ha assegurat que el consistori "ha concentrat la majoria d'esforços" en els barris de Nou Barris, on destina el 20% del total d'ajudes econòmiques, finança la beca menjador del 24% d'alumnes d'entre 3 i 16 anys, porta a terme l'11% dels plans d'ocupació i atén el 19% de la població a través dels serveis socials.

"Ciutat de classes mitjanes"

Segons ha definit Soldevila, Barcelona "és una ciutat de classes mitjanes", tenint en compte que representen el 44,3% de la població, i ha augurat que l'informe del 2014 reflectirà un augment de les rendes dels veïns a causa de la reducció de l'atur. El fet de "mantenir les classes mitjanes estables tot i la crisi és gràcies a la gran inversió social de l'Ajuntament", ha dit Soldevila, que ha afegit que Barcelona és de les poques ciutats que fan públics informes amb les diferències de renda dels veïns.

"Es tracta d'una eina essencial per a nosaltres perquè ens permet objectivar les dades i orientar les nostres actuacions", ha afegit Forn, que ha revelat que les inversions socials han crescut un 43,8% des del 2011.