Societat 06/09/2017

El líder de la cèl·lula jihadista desmantellada al Marroc i Melilla era simpatitzant del PP

La formació l'expulsa del grup regional de Melilla després de l'operació antiterrorista d'avui

Efe
2 min
Efectius de la Policia Nacional durant el registre realitzat a Melilla, en què s'han produït diverses detencions

MadridEl líder de la cèl·lula jihadista desmantellada aquest dimecres en una operació antiterrorista conjunta d'Espanya i el Marroc va ser afiliat del Partit Popular de Melilla fins fa tres anys, quan va deixar de pagar les quotes i va perdre els seus drets polítics com a militant. El president de la formació i del govern a Melilla, Juan José Imbroda, ha confirmat que, des de llavors, l'home era simpatitzant del PP regional i no n'havia quedat expulsat, però ha avançat que ja l'han fet fora del grup després dels fets d'avui.

Aquesta suspensió serà ratificada aquesta setmana o la vinent en una reunió del comitè executiu del PP, quan l'home anirà "al carrer" de manera oficial, si bé Imbroda ha insistit que aquest individu "ja no era" del partit perquè no tenien "la més mínima notícia" d'ell. Segons Imbroda, aquesta persona, de nom Hafid, representa el "clàssic cas de radicalització d'un fonamentalisme religiós absurd, que trenca qualsevol principi humà".

També ha confirmat que el detingut estava treballant al centre de menors infractors, on hi ha un règim tancat o semitancat per a menors de 18 anys que cometen delictes. "Era un auxiliar més dels que hi havia allà", ha afegit el president de la ciutat autònoma, administració de la qual depèn aquest centre, tot i que el funcionament està en mans d'una empresa privada que és qui havia contractat el líder de la cèl·lula jihadista. Segons Imbroda, en aquest centre "fa pràcticament un any que no el veuen [el detingut] per allà", perquè estava amb baixes laborals successives i quan va ser donat d'alta fa un parell de setmanes, va agafar vacances.

A més, ha avançat que l'home serà cessat de manera "immediata i fulminant" d'aquest lloc de feina. El líder del grup desmantellat és un home de 39 anys, de nacionalitat espanyola, d'origen marroquí i resident a Melilla, que ha quedat arrestat. Feia tasques de captació i radicalització aprofitant el seu lloc de feina com a auxiliar educatiu al centre de menors infractors, on tractava amb joves en una situació de vulnerabilitat. Segons fonts de la investigació, en aquest període va poder culminar de manera efectiva la seva activitat de captació per conformar una cèl·lula terrorista.

Sis detinguts

De fet, la Policia Nacional i la direcció general de seguretat del Marroc han desmantellat aquest grup jihadista, integrat per sis presumptes terroristes, en una operació en què han quedat detingudes cinc persones al Marroc i una a Melilla, entre les quals el líder de l'organització. Segons ha informat el ministeri de l'Interior, els detinguts formaven una cèl·lula terrorista que estava en un perillós nivell d'activació. El líder va ser arrestat per les autoritats marroquines, ja que, ocasionalment, era en aquest país. L'home feia les tasques d'adoctrinament seguint l'estratègia del Daeix i el grup tenia un nivell d'activació perillós.

stats