Societat 06/02/2018

"Em vaig trobar la meva dona a terra ensangonada"

Una família acusa Desokupa de provocar un avortament quan els feien fora de casa

Montse Riart / Selena Soro
2 min
En Shah i la seva dona aquest dimarts al Raval

BarcelonaUna família ha denunciat públicament aquest dimarts les pràctiques de l'empresa Desokupa per fer-los fora del pis on viuen del carrer de la Riereta, al barri del Raval de Barcelona. Shah Salahuddin ha explicat que, després de rebre diverses visites de Desokupa, el 6 d'octubre els van tallar la llum i, unes hores més tard, diversos treballadors d'aquesta empresa es van presentar al pis. Quan la dona, Joly Aktar, va obrir, els de Desokupa van empènyer la porta i ella va caure. Shah va arribar de treballar a la 1 de la matinada i es va trobar Aktar, que estava embarassada d'uns tres mesos, estesa "a terra en un bassal de sang", i la seva filla plorant.

En Shah havia llogat el pis a un home pakistanès pensant-se que n'era el propietari. En realitat, però, els amos del pis són uns altres que sense presentar denúncia als jutjats haurien contractat l'empresa Desokupa perquè fes fora la família. Els homes que van empènyer la porta no era el primer cop que es presentaven al pis. En Sahah assegura que a més de tallar-los la llum, també els havien trucat a la porta anteriorment i que després de lesionar la seva dona els van posar pega al pany de la porta.

L'endemà que la dona perdés el nadó, en Shah va denunciar el cas davant dels Mossos d'Esquadra. Tot i que en l'informe mèdic consta com es va produir l'avortament, el jutjat que portava la investigació, i que està pendent de dictar sentència, va tramitar el cas com una falta de lesions: "No es va tenir en compte el context de coaccions que estava patint la família i en el qual es van produir els fets", explica el portaveu de Stop Desnonaments Raval, Iñaki García, que assegura que aquestes pràctiques "es donen sovint al barri" i que són d'una "violència intolerable": "Fan servir mitjans com les amenaces i les coaccions o bé els demanen diners; és totalment il·legal", explica. Josep Maria Soler, de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), ha qualificat aquestes dinàmiques de "mafioses" i ha dit que "extorsionen el veïnat fins a uns límits que són inhumans".

La plataforma està pendent de la sentència del cas i, segons el resultat, no descarten presentar una nova denúncia per les coaccions rebudes per la família. En Shah explica que només vol "justícia" per a la seva dona i pel nadó que han perdut. "La meva dona encara té por i tenim una nena", assegura.

A través de Twitter, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat a demanar "un gran pacte de ciutat per exigir la reforma de la llei d'arrendaments urbans i regular els lloguers":

Per la seva banda, la regidora Gala Pin, ha qualificat la pràctica de "brutalitat immobiliària" i ha assegurat que seguiran el cas per garantir "una condemna" per les empreses que practiquen "canibalisme immobiliari":

stats