Medi Ambient
Societat 20/05/2021

Detecten a Mallorca Wally, la balena d'Alaska perduda al Mediterrani

Els experts alerten del delicat estat de salut que presenta i demanen que no se la molesti

Kike Oñate / ARA
2 min
S'ha detectat la balena grisa Wally a la badia de Santa Ponça a Mallorca.

Palma / BarcelonaUna balena grisa de grans dimensions ha aparegut aquest dijous al matí a la badia de Santa Ponça, a Mallorca. És Wally, un exemplar originari d'Alaska que neda "perdut" i "desnodrit" des de fa dies per aigües del Mediterrani, segons explica el biòleg marí i president de l’associació especialitzada en cetacis Tursiops, Txema Brotons. Els veïns de la zona n'han informat els serveis d'emergències, que han enviat un equip d'especialistes per avaluar-ne l'estat de salut.

El servei d'emergències 112 de les Balears ha publicat a Twitter un vídeo fet des de l'aire, amb un dron, en què es pot veure la balena nedant "plàcidament". Un equip de tècnics i experts s'han desplegat sobre el terreny per intentar que vagi mar endins, però Brotons ho considera una "bestiesa". "La cosa més important és no molestar la balena, que probablement acabarà morint perquè sembla un cadàver flotant. No cal estressar-la més".

El biòleg explica que aquesta espècie s'alimenta filtrant la sorra fina del fons marí, però al Mediterrani no ho pot fer. La balena es va perdre per Alaska quan tenia pocs mesos i, desorientada, va començar tota sola una travessia tan estranya com perillosa. Des de llavors s'ha vist a la costa italiana, la francesa, la catalana i aquest matí a la balear. Per no destorbar-la, els investigadors demanen als qui naveguin i la localitzin que evitin acostar-s'hi gaire per no causar-li cap estrès extra, perquè només en complicaria el ja delicat estat de salut. 

Els investigadors de l'Institut Tethys han aconseguit mesurar la balena a través de les imatges captades per un dron amb telemetria. L'exemplar fa uns 7,70 metres de longitud i calculen que devia néixer el gener del 2020. En la seva ruta migratòria d'Alaska fins a la Baixa Califòrnia, es creu que hauria passat a l'Atlàntic a través d'un passadís deixat pels blocs en desgel pel canvi climàtic.

La primera vegada que es va tenir constància de la presència de la balena al Mediterrani va ser a principis de març a la costa occidental del Marroc, des d'on va creuar l'estret de Gibraltar i va enfilar cap a Algèria, on va ser vista el 4 d'abril. Després, ja a mitjans d'aquell mes, se la va tornar a veure a Nàpols. En aquest temps ha vorejat la costa italiana i la francesa, i a principis de maig algunes persones la van veure durant un instant al Port de la Selva.

stats