Societat 03/10/2019

Detecten una alga invasora al nord del Parc Natural del Cap de Creus

Es tracta de l'espècie 'Caulerpa cylindracea' i s'ha localitzat a la cala Galladera

Ara
1 min
Detecten una alga invasora al nord del Parc Natural de Cap de Creus

GironaEls Agents Rurals ha detectat una alga invasora al Parc Natural del Cap de Creus. En concret, es tracta de l’espècie invasora Caulerpa cylindracea, que va ser localitzada el dia 1 de setembre en una zona molt freqüentada pel fondeig d'embarcacions amb àncora, a la Cala Galladera, a la cara nord del Cap de Creus, a una fondària d’entre 2 i 6 metres.

L’alga Caulerpa cylindracea, d’origen australià, és molt agressiva a la Mediterrània i està inclosa al llistat de les cent espècies amb més potencial invasor de la Mediterrània (UICN). Causa greus impactes ecològics sobre les comunitats autòctones i la seva velocitat de creixement és molt ràpida, de manera que, en poc temps, pot provocar impactes importants sobre els ecosistemes colonitzats.

Es dispersa pel fons marí ràpidament i pot ser transportada tant pels corrents marins com a través del fondeig de les embarcacions. L’alga es queda enganxada a l’àncora quan aquestes embarcacions fondegen en un punt envaït, i després de ser transportada s’implanta a d’altres punts quan l’embarcació hi fondeja.

A Catalunya, es té constància de la presència de Caulerpa cylindracea des de l’any 2008, quan va aparèixer a la costa del Garraf. Posteriorment, també se n'han trobat a les comarques del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat, la Selva, el Baix Empordà i l’Alt Empordà.

stats