Successos

Detenen un home a Barcelona per finançar grups jihadistes amb criptomonedes

El presumpte autor tenia un entramat de comptes en diversos països i enviava diners al Daesh

ARA
2 min
Agents de la Guàrdia Civil en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha detingut un home a Barcelona acusat de captar fons per al grup terrorista Daesh a partir de criptomonedes. L'operació s'ha dut a terme sota la supervisió del jutjat central d'instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional. El presumpte autor dels fets ha passat a disposició judicial i ha estat enviat a presó provisional. Segons ha comunicat la Guàrdia Civil, el detingut seria titular de diverses adreces de criptomonedes que formarien un entramat econòmic amb ramificacions en diversos països. La seva finalitat era captar fons per després enviar-los al Daesh, la principal organització jihadista a escala mundial juntament amb Al-Qaida.

Aquesta via de finançament terrorista va començar a finals de la dècada passada, tan bon punt van aparèixer les monedes virtuals. Ara bé, segons explica el cos policial, amb els anys ha augmentat molt el seu ús. L'aparició del covid hauria estat el principal detonant: "La situació sanitària viscuda l'any 2020 va servir com a catalitzador d'aquesta nova amenaça per a la seguretat", assegura la Guàrdia Civil: "La pandèmia va propiciar l'aparició de noves tendències terroristes especialitzades en l'àmbit econòmic per compensar, entre altres aspectes, la pèrdua de mobilitat personal".

Col·laboració internacional

La Guàrdia Civil també explica que aquesta "sofisticació" pel que fa al finançament terrorista complica "greument" la recerca de fons que practiquen els cossos policials. És per això que en molts casos es necessita cooperació internacional per poder desmantellar les xarxes criminals. En aquest cas, la investigació ha comptat amb la col·laboració del SÄPO suec, la DGSI francesa, l'FBI estatunidenc i l'Europol. També ha comptat amb la participació del CNI.

Actualment, la lluita contra el finançament dels grups terroristes s'ha convertit en un dels principals cavalls de batalla dels cossos de seguretat occidentals. El desmantellament d'aquestes xarxes és una de les prioritats dels agents d'intel·ligència per combatre el terrorisme.

stats