Societat 22/07/2020

Detenen el propietari de l'abocador de Zaldibar on van desaparèixer dos treballadors

Cinc mesos després, l'Ertzaintza l'ha arrestat a ell i dos alts càrrecs més quan encara no s'han trobat els cadàvers

Oskar Bañuelos
2 min
Abocador a Zaldibar, Biscaia

VitòriaEl propietari de Verter Recycling, la companyia gestora de l'abocador de Zaldibar on van desaparèixer dos treballadors quan es va enfonsar, està detingut en dependències policials amb dos alts càrrecs més de l'empresa després que agents de l'Ertzaintza els arrestessin aquest dimarts. Fa cinc mesos, el 6 de febrer, l'abocador de Zaldibar es va desplomar vessant avall, i van quedar sepultats dos treballadors –Alberto Sololuze i Joaquín Beltran– sota tones d'escombraries. L'operatiu de recerca que es va activar i tots els esforços fets durant aquests mesos per desenterrar-los encara no han donat els seus fruits, perquè encara no s'han trobat els cadàvers.

L'ordre de detenció va venir de la policia basca i no de la jutge de Durango que instrueix la causa, com es creia en un primer moment. El propietari de l'empresa, José Ignacio Barinaga, i les dues altres persones estan acusades de dos delictes: un contra els recursos naturals i el medi ambient, per posar-se en "risc greu" l'entorn natural i la salut de les persones; i un altre contra els drets dels treballadors. Està previst que els tres detinguts passin a disposició judicial avui mateix.

Al juny, un informe de l'Ertzaintza enviat al jutjat de Durango ja informava que s'apreciaven "indicis de criminalitat" en la gestió de l'abocador. Així mateix, en un altre informe enviat a la Fiscalia del País Basc des de la conselleria basca de Medi Ambient també s'assenyalava que existia un reconeixement per part de Verter Recycling que uns dies abans de produir-se la tragèdia havien tingut coneixement de l'aparició d'algunes esquerdes en el vessant, sense que s'haguessin aturat els treballs de descàrrega de residus.

Pilotes fora del govern basc

Davant les fortes crítiques a la seva gestió, el govern basc en tot moment ha tirat la culpa de la tragèdia a l'empresa, escudant-se en un canvi normatiu aprovat l'any 2000 pel qual l'executiu va deixar de "tutelar" aquest tipus d'indústries. En aquesta línia, el gabinet Urkullu s'exculpa en què era l'empresa i no el govern qui havia de garantir la seguretat de la instal·lació.

La catàstrofe mediambiental va treure a la llum la desastrosa gestió dels residus a la planta, ja que al lloc s'emmagatzemaven materials amb amiant, extrem que no va ser comunicat en les primeres hores de recerca durant les quals els operaris van actuar sense proteccions. Igualment, els focs a la massa de residus van generar fluxos contaminants a la comarca diversos dies.

Amb només dos accionistes i amb prou feines sis treballadors, Verter Recycling va obtenir importants beneficis de l'explotació de l'abocador. El 2017 va declarar un benefici net d'1,7 milions d'euros, una quantitat superior a la que el govern basc va destinar aquell exercici a la "gestió de residus". Si el 2017 van ser 379.689 les tones acumulades, els dos anys següents la xifra es va elevar a les 540.667 i a les 510.994 tones, respectivament. En només una dècada, l'abocador ha sobrepassat els abocaments calculats per al seu període de vida, que era de 30 anys. Fins que el 6 de febrer va acabar rebentant i va enterrar dos treballadors, els cadàvers dels quals encara no s'han pogut recuperar.

stats