Societat 01/07/2017

Detenen un fals revisor del gas per sostreure més de 160.000 euros en domicilis de gent gran a Barcelona

L'home, que hauria estafat 17 persones, accedia a les cases de les víctimes mostrant un tracte afable

Acn
2 min
El fals revisor, enregistrat per la càmara d'un edifici a Barcelona

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han culminat una operació començada fa cinc anys, amb la detenció a Getafe (Madrid), d'un home que es feia passar per revisor del gas. La investigació es va iniciar el 2012, tot i que l'home feia 14 anys que duia a terme aquesta activitat delictiva. L'arrestat triava persones d'edat avançada, de Barcelona o Madrid, accedia als seus domicilis fent-se passar per operari de gas, amb una carpeta a la mà i amb un tracte afable, i els sostreia diners i joies. En total, els Mossos han comptabilitzat 17 víctimes –16 dones i un home–, amb edats entre els 65 i els 92 anys, i el botí puja a uns 160.000 euros. En algun cas, quan l'impostor era descobert, utilitzava la violència per poder fugir. El detingut va passar a disposició judicial el 25 de juny i el jutge n'ha ordenat l'ingrés a presó.

Segons han informat els Mossos d'Esquadra, l'home va aprofitar un permís penitenciari l'any 2013 per no reingressar a presó i evitar complir la condemna pendent, tot i que els primers fets delictius es remunten a l'any 2003. A partir d'aquell moment, va tornar a reprendre la seva activitat delictiva entre Barcelona i Madrid: viatjava entre les dues ciutats per cometre robatoris de les mateixes característiques. Per no ser identificat i detingut –perquè tenia ordres de detenció judicial que comportaven el reingrés a presó– utilitzava la identitat del seu cunyat. Finalment, els investigadors el van poder situar a la localitat madrilenya de Getafe, on vivia amb la seva parella sentimental actual, i el van detenir el 22 de juny.

Per cometre els robatoris sempre actuava de la mateixa manera: d'entrada procurava fer-ho per mitjà d'un furt, però a vegades utilitzava la violència quan la víctima s'adonava del robatori. Aleshores li propinava fortes empentes o cops amb la finalitat d'assegurar-se la fugida del domicili.

L'autor actuava sol, parlava en castellà o català, depenent de la llengua que utilitzés la víctima, i anava sempre amb una carpeta o un dossier amb l'excusa de fer la revisió del gas i així poder-se moure per tot el pis sense control a la recerca d'objectes de valor. El seu tracte afable servia per generar confiança en la gent gran. Fins i tot, hi ha un cas en què una de les víctimes el va convidar a dinar, tot i que no ho va acceptar per evitar que algun familiar el pogués detectar.

El detingut, de 44 anys i nacionalitat espanyola, va passar a disposició judicial el dia 25 de juny i el jutge en va decretar l'ingrés a presó.

stats