Societat 03/08/2017

100 detinguts en una operació contra una xarxa de tràfic d'iranians cap al Regne Unit

L'organització criminal estava assentada a Màlaga i feia servir Espanya com a país de trànsit

Efe
2 min

MàlagaLa Policia Nacional, en col·laboració amb l'Europol, ha desarticulat una de les principals xarxes criminals dedicades al tràfic il·legal de ciutadans iranians i ha detingut un centenar de persones. La xarxa, que estava establerta a Màlaga i feia servir Espanya com a país de trànsit, cobrava a les víctimes 25.000 euros per facilitar-los els passaports espanyols falsificats, així com els trasllats i l'allotjament a la seva destinació final, el Regne Unit, segons ha informat aquest dijous la policia en un comunicat.

A la província de Màlaga han sigut detinguts 14 dels 15 suposats responsables de l'organització, així com 42 persones que venien la seva documentació espanyola autèntica per imports que oscil·laven entre els 500 i els 3.000 euros.

El líder de la xarxa va ser interceptat a l'aeroport de Heathrow (Londres) quan pretenia viatjar al Brasil per evadir l'actuació policial. A més, es van localitzar 44 persones de nacionalitat iraniana en diferents aeroports europeus amb passaports falsificats.

Les investigacions van començar fa un any després de detectar que quatre ciutadans iranians intentaven embarcar des d'Hamburg (Alemanya) cap al Regne Unit amb passaports falsificats i usurpats principalment a espanyols.

Els agents van determinar que la compra dels passatges de vol s'havia realitzat en una agència de viatges de Màlaga, cosa que va permetre identificar els integrants d'una xarxa dedicada al tràfic il·legal de persones d'origen iranià per via aèria fins al Regne Unit, amb trànsit a Espanya.

L'organització comptava amb diversos pisos destinats a allotjar les persones amb les quals traficaven una vegada que arribaven a Espanya, on les mantenien a l'espera de dotar-los de documentació i d'un pla de vol.

En els registres van ser localitzats 7 iranians -un dels quals menor de 5 anys-, ordinadors, impressores, més de 400 targetes de PVC en blanc, 1.300 euros en metàl·lic, una trentena de passaports iranians i 10 d'espanyols autèntics, 2 pistoles detonadores, una de les quals d'aire comprimit, així com 2 pistoles i 1 rifle simulats.

En una segona fase de l'operació la policia va detenir 42 persones a la província de Màlaga que havien venut la seva documentació per imports d'entre 500 i 3.000 euros, que variaven en funció de les vegades que la venien, ja que "cada vegada que repetien el procés s'incrementava el risc per a ells", segons la policia.

La investigació ha sigut dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional i ha comptat amb la col·laboració de l'Europol, que va desplaçar els seus analistes a Màlaga, a més del Servei d'Estrangers i Fronteres (SEF) de Portugal i la Policia Metropolitana de Londres.

stats