Una vintena de persones denuncien les lesions patides durant les protestes contra la sentència del Procés

Dos jutges investiguen els casos de dues persones que van perdre l'ull per l'impacte d'un projectil

Almenys una vintena de persones han denunciat les ferides que van patir per l'actuació de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra durant les protestes contra la sentència del Procés, que va condemnar a més de 100 anys de presó en total els presos polítics. Algunes de les denúncies estan ja tramitant-se; és el cas, per exemple, de dues persones que van perdre un ull per l'impacte d'un projectil policial. Un jutge de Barcelona i un altre del Prat de Llobregat investiguen aquestes lesions.

582 ferits a les protestes des de dilluns

Un dels ferits va patir la lesió a l'ull durant la primera de les protestes el 14 d'octubre a l'aeroport del Prat. Segons l'advocada de l'entitat de defensa de drets humans Irídia –que ha assumit la representació legal dels dos casos– Marta Valldaura, a través dels testimonis i vídeos del moment de l'impacte han pogut determinar la presència de dos agents dels Mossos d'Esquadra amb llançadores de projectils de precisió (foam) i d'agents de la Policia Nacional que aquell dia van disparar pilotes de goma a l'aeroport.

Quatre persones han perdut la visió d'un ull durant les protestes per la sentència del Procés

El segon cas és el d'un home que hauria rebut l'impacte d'una pilota de goma el 18 d'octubre a la zona de plaça Urquinaona, coincidint amb la jornada més dura de mobilitzacions i de més contundència del dispositiu policial.

En total, des del 14 d'octubre i fins ara, Irídia ha atès 149 casos per persones lesionades arran del dispositiu policial. Un total de 43 dels casos es refereixen a l'actuació de la Policia Nacional i 75 als Mossos, mentre que en 54 dels casos les lesions relatades a l'entitat es van produir per l'impacte d'un projectil policial. En 18 situacions més es van denunciar cops de porra al cap, i en tres, atropellaments durant la tècnica de dispersió del carrusel, en la qual les furgonetes policials circulen a gran velocitat per dispersar els manifestants. 

Detencions desproporcionades

Aquest dimarts també s'ha publicat un informe del Sirecovi, el Sistema de Registre i Comunicació de la Violència Institucional, denuncia que almenys una vintena de detinguts durant les protestes contra la sentència del Procés van patir lesions o vexacions durant la detenció. L'estudi s'ha fet a partir d'entrevistes amb algunes de les persones arrestades i que inicialment van ingressar preventivament a la presó. 

Cinc ombres de dubte sobre les detencions

Tot i aquest fet, tots els entrevistats es queixen del tracte rebut durant l'arrest, especialment pel que fa al trasllat amb furgó policial i durant l'estada als calabossos de la comissaria. Les dependències que acumulen més queixes son precisament els calabossos de la Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona.

Emmanillats per darrere, trasllats sense el cinturó de seguretat, trepitjades al terra del furgó, burles i insults constants: són algunes de les situacions que narren els entrevistats. L'entitat conclou que moltes de les pràctiques estan prohibides pels protocols internacionals i que es van produir vulneracions greus dels drets d'aquestes persones.

Més continguts de