Drets socials
Societat 09/03/2022

La DGAIA admet que actualment té 158 menors tutelats desapareguts

L'organisme del Govern assegura que la majoria tornen en menys de 48 hores

ARA
3 min
Dos menors no acompanyats sota la tutela de la DGAIA.

BarcelonaLa direcció general d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat ha reconegut aquest dimecres que actualment hi ha 158 menors sota la seva tutela que estan desapareguts. La seva directora general, Ester Cabanes, ha al·legat en un acte sobre menors desapareguts que en realitat aquesta xifra és "baixa" si es té en compte que la Generalitat té la custòdia de més de 7.000 menors i que la majoria, ha subratllat, tornen en menys de 48 hores. "No són tants", ha insistit Cabanes, que ha donat aquesta xifra en una jornada amb motiu del Dia de les Persones Desaparegudes sense Causa Aparent: l'any passat es van denunciar en total 3.333 desaparicions en aquestes condicions a Catalunya, 1.190 d'adolescents.

D'aquests 158 menors escapolits, n'hi ha 32 que porten dos mesos sense ser localitzats i 14 més que fa més de mig any que el Govern, com a tutor legal, no sap on són. "Cal tenir en compte que els centres residencials de la DGAIA són centres oberts: els nois poden anar sols a l'escola o quedar amb els amics. I que si un nano havia de tornar a les set i a les vuit no hi és, s'avisa a la policia perquè així ho marca el protocol. Tot i que la majoria de vegades el noi o noia en qüestió s'ha endarrerit i arriba una hora més tard al centre", ha explicat la directora de la DGAIA. "Els centres no són presons", ha reafirmat el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, que ha insistit que els centres "són llars". "Els adolescents de vegades se'ns escapen, en l'àmbit privat i a les llars que són de la Generalitat", ha reconegut.

Així, el perfil dels nois que desapareixen d'un centre és, segons han explicat les autoritats, el d'aquells que tenen vincle amb el món delinqüencial, el consum d'alcohol o l'absentisme escolar. En el cas de les noies, es vincula més amb el maltractament de la parella.

Al mateix acte, els Mossos d'Esquadra també han fet balanç de les desaparicions d'adolescents l'any passat i han alertat que dels 1.190 que van fugir de casa o d'un centre, el 80% ho van fer per addiccions. Les famílies amb menors que desapareixen per culpa de trastorns han demanat a l'administració que agilitzi els tràmits policials per recuperar-los.

Desapareguts reincidents

Segons els Mossos, el 74% dels adolescents d'entre 13 i 17 anys que desapareixen a Catalunya reincideixen en les seves fugides, si bé la gran majoria dels casos es resolen en un o dos dies. Així, del total de desaparicions, 881 denúncies van ser per fugides repetitives, en la seva majoria noies, que s'escapen més d'una vegada i que fins i tot repeteixen el mateix dia que se les localitza, segons apunten els portaveus del cos. Els agents han insistit en la importància de denunciar al més aviat possible: el 90% de les denúncies per desaparicions de menors es resolen al cap de 24 o 48 hores, tot i que en alguns casos cal esperar una setmana o un mes.

El 2021 els Mossos van registrar 3.333 denúncies per desaparicions de persones –amb una mitjana mensual de 277–, de les quals més de la meitat (un 57%) eren homes i, per franges d'edat, el 56% tenien entre 18 i 64 anys (1.852 casos), el 36% entre 13 i 17 (1.190), el 6% tenien més de 65 anys (216 casos) i el 2% tenien menys de 12 anys (75 casos). La xifra de denúncies totals el 2021 –que no equivalen a persones desaparegudes a causa de la reincidència– és un 15,5% superior a la del 2020, en plena pandèmia –amb 2.895–, si bé es troba per sota de la dels anys previs al coronavirus, 2018 i 2019, en què es van superar les 4.000 per any.

stats