Embolic a Salut: els diagnosticats amb antígens finalment no tindran certificat de recuperació

Aquestes persones no podran descarregar-se el document per poder viatjar a la UE a partir de l'1 de juliol

3 min
La laxa prevenció del covid  als avions

BarcelonaFinalment, les persones que han passat el covid els últims sis mesos, però van ser diagnosticades amb un test d'antígens (TAR) no podran viatjar dins de la UE amb el certificat covid de recuperació. Caldrà que esperin a ser vacunades o que es facin una prova diagnòstica específicament per desplaçar-se, d'acord amb els criteris que fixi cada país. Aquesta és la resposta definitiva que el departament de Salut ha donat aquest dimarts a l'ARA, si bé preguntada pel mateix diari la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, havia plantejat que el certificat de recuperació es donaria a tots els catalans que hagin passat el covid. De fet, dilluns va arribar a detallar que l'error se solucionaria com a molt tard abans de l’1 de juliol, dijous, que és quan entra en funcionament el document per viatjar dins la Unió Europea. No obstant això, fonts del departament de Salut han admès que la secretària va "confondre's": asseguren que va atribuir l'error 1004 al certificat de vacunació, amb el qual també hi ha hagut problemes amb els tests d'antígens, i no al de recuperació. 

Cabezas va afirmar que “s’havia hagut d’endreçar molta informació" i comprovar que s’ajustava "als criteris europeus a l’hora de dir si has patit la malaltia i no pots encomanar-la”, ja que els primers mesos de la pandèmia, va exposar, no es disposava de la PCR de manera generalitzada i no es podia fer un diagnòstic tan precís. Amb tot, segons defensen les fonts de Salut, l'epidemiòloga es referia al certificat de vacunació de les persones que havien sigut diagnosticades amb TAR i havien rebut una primera dosi de la vacuna. Si tenen menys de 66 anys, el protocol fixa que tenen la pauta completa, però a molts no els sortia reflectit en el certificat perquè no se'ls havia detectat la infecció amb una PCR.

Des de novembre, els protocols de detecció catalans fixen que es faci un TAR a tota persona que arribi a una consulta d'atenció primària amb símptomes de coronavirus. Tot i ser menys sensible que la PCR, són més ràpides (triguen només 20 minuts a donar el resultat) i més barates (cada test costa menys de 5 euros). La urgència per diagnosticar va fer que es prioritzessin aquestes proves per alliberar els laboratoris, que estaven saturats. Ara, però, milers de catalans es troben que la porta del certificat de recuperació queda definitivament tancada per a ells. Almenys fins que la UE no ho canviï.

El catedràtic de Dret Processal Jordi Nieva, que és un dels afectats, lamenta la situació: "Una cosa és que no validin els tests d'antígens perquè ho diu la UE, i una altra cosa que pretenguin que ens paguem les PCR, que a altres països són gratuïtes, i que no acceptin cap alternativa, com la prova posterior d'anticossos".

El certificat de recuperació acredita que la persona ha passat la infecció els últims sis mesos –durant aquest període se'ls considera immunes–, però per ordre de la UE només es pot emetre als diagnosticats amb una PCR. La decisió és força arbitrària, ja que si bé la Comissió Europea avala que els estats membres autoritzin l'entrada de viatgers que aportin un TAR negatiu i, fins i tot, ha publicat un llistat de tests "reconeguts mútuament entre els estats" perquè puguin ser inclosos als diferents certificats covid, alhora veta aquesta prova per al certificat de recuperació.

L'ARA ja va detectar que els catalans diagnosticats amb un test TAR no podien descarregar-se el certificat. La resposta que obtenien sempre era que es tractava d'un error que s’identifica amb el codi 1004: “No es pot emetre el certificat de recuperació del covid-19”. El mateix missatge argumenta que el document “es pot expedir sempre que consti documentació que indiqui que has passat la infecció”. La majoria dels afectats per aquest error van saber que tenien el covid amb un test d’antígens (TAR), una prova que té la mateixa validesa a Catalunya que una PCR, però fins ara això no els ha servit per obtenir el certificat.

El certificat covid consta de dos documents més a part del de recuperació: el certificat de vacunació, que acredita que la persona ha rebut les dues dosis de la vacuna i han passat almenys 14 dies des que es va completar la pauta, i el certificat de prova diagnòstica, que demostra que l'última PCR o test d'antígens que s'ha fet la persona (entre 48 i 72 hores abans del viatge) és negativa.

Segueixes portant la mascareta al carrer?
stats