Societat 18/05/2018

La Diputació de Barcelona crea la Xarxa d'Escoles Bressol Municipals per acostar els 395 centres de la demarcació

La proposta vol generar coneixement i oferir suport econòmic i tècnic

Acn / Europa Press
2 min
Un nen d'una escola bressol de Barcelona

BarcelonaLa Diputació de Barcelona ha constituït la Xarxa d'Escoles Bressol Municipals (XEBM), una proposta de treball conjunta entre la corporació i els ajuntaments que ha de permetre posar els centres en contacte per generar coneixement i garantir-ne la sostenibilitat amb suport econòmic, tècnic i assessorament. Així ho ha explicat davant els mitjans de comunicació el diputat d'Educació de l'ens supramunicipal, Rafael Homet, que ha participat aquest divendres en la presentació i constitució de la xarxa en el marc del 28è Fòrum Local d'Educació.

La idea és que la xarxa agrupi les 395 escoles bressol municipals que hi ha a la demarcació –a excepció de Barcelona ciutat–, en 235 poblacions i amb més de 24.000 infants de menys de 3 anys, un 58% dels que estan escolaritzats en el primer cicle d'educació infantil. Un 76% dels municipis de Barcelona tenen com a mínim una escola bressol municipal.

La XEBM és la quarta xarxa que s'ha creat en aquest mandat després de la de Música i Art, la d'Educació Especial i la de Persones Adultes, i forma part de l'estratègia de la Diputació de consolidar un sistema de xarxa de centres educatius municipals que reforci l'acció dels governs locals en educació, segons Homet.

"La crisi econòmica ha frenat l'accés a l'escolarització de nens entre zero i tres anys i ha limitat la capacitat dels ajuntaments de crear centres, però la voluntat de la Diputació és augmentar l'índex de cobertura", ha dit Homet, i ha afegit que s'ofereixen 24.000 places per a infants amb la XEBM i l'objectiu és arribar a l'índex del 60% de cobertura pública en matèria de guarderies.

Sobre la tarifació social, Homet ha assegurat que és "un dels debats principals del finançament", perquè és la que garanteix l'accés de capes de població que queden excloses de les guarderies, i ha dit que la Diputació continua compromesa a fer accessibles les Escoles Bressol Municipals (EBM) a tota la població, independentment del seu capital econòmic i cultural.

La Diputació ofereix suport econòmic, tècnic i formatiu a les EBM, i Homet ha explicat que, fins ara, la Diputació dona suport econòmicament a les escoles en tres apartats diferents: el catàleg de serveis per als Ajuntaments, les beques de suficiència alimentària –que "han passat de tenir pressupostats un milió i mig d'euros a tres milions"–, i l'aportació de 875 euros per plaça, que registren un total de 21 milions d'euros.

Així mateix, ha afegit que des de la Diputació falta tramitar l'aportació d'aquest curs i que queda pendent "un replantejament sobre com ha de ser el funcionament de les guarderies a partir d'ara", que, una vegada s'encari, portarà a la negociació política i institucionalment sobre el finançament futur de les EBM, ha afirmat.

stats