MOVIMENTS SOCIALS
Societat 12/03/2013

Diputats, en el punt de mira

La PAH apunta a Rajoy en la seva campanya d'assenyalament de "culpables del genocidi financer"

Maria Ortega
2 min
PROTESTA AL PLE DE GIRONA La campanya d'escrache de la PAH també es va fer sentir al ple de Girona. Més enllà de la interpel·lació dels polítics, els activistes que es van sumar a la protesta també volien demanar a l'alcalde, Carles Puigdemont, que decreti una "situació d'emergència habitacional" i prengui mesures extraordinàries per frenar la sagnia dels desnonaments.

Barcelona.Primer pas: oferta de diàleg. Segon pas: acció directa. És l'esquema de comportament que està seguint la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per convèncer els diputats perquè no obstaculitzin l'avenç -sense rebaixes- de la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre la dació en pagament que el Congrés va admetre a tràmit in extremis el 13 de febrer passat. Així, després d'enviar un seguit de cartes a cadascun dels diputats en què els convidaven a assistir a alguna de les reunions de la Plataforma per escoltar la veu de les persones que s'han vist arrossegades pel drama d'un desnonament, s'ha passat a l'acció. Ara és la PAH qui surt a buscar els polítics.

Alguns, com la diputada de CiU Lourdes Ciuró; la del PP per Girona, Concepció Veray, i l'ecosocialista, Joan Coscubiela, han acceptat la primera oferta. Per a tots els altres, la Plataforma ja ha passat a la segona fase de la mobilització: la d'interpel·lació pública. Una protesta que ahir va viure el seu primer acte al carrer, perseguint, precisament, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i també la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en un esmorzar informatiu a l'Hotel Ritz de Madrid en el qual també hi havia altres noms destacats del PP -l'únic partit que ja ha assegurat que no accepta la totalitat de la ILP-, com el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, entre molts altres. Rajoy va acabar abandonant l'acte per la porta del darrere driblant la pressió dels activistes que l'esperaven a la porta. Va ser la primera escena de l' escrache -nom amb el qual es coneix la campanya d'assenyalament públic que va néixer als anys 90 a l'Argentina- de la PAH. Una mobilització que promet anar a més i que té l'objectiu de perseguir els diputats a casa seva, al transport que facin servir o al mateix Congrés. On faci falta per aconseguir un canvi de posicionament. "Si ells no vénen a la PAH, nosaltres anirem a ells", explicava la portaveu de la Plataforma, Ada Colau, durant la presentació d'aquesta fase de protesta.

Ahir, després del primer acte a Madrid -al vespre, l' escrache també es va fer sentir al ple de Girona-, Colau concretava que el que es fa ara és una "interpel·lació pública als diputats perquè es posicionin". Un cop ja hi hagi sobre la taula un projecte de llei, es passarà al que és pròpiament l'assenyalament de qui considerin "còmplice del genocidi financer".

Sorollosa i pacífica

La mobilització s'està vertebrant a la xarxa, des d'on se segueix cridant a enviar correus als diputats. Es donen instruccions, també per sumar-se als nous actes de protesta. És a dir, per seguir els passos dels diputats que donin l'esquena a la ILP. La PAH demana que aquesta persecució sigui sorollosa i pacífica. L'element gràfic que identifica la campanya és una rodona verda amb el text Sí que es pot i una de vermella que afegeix: Però no volen . La persecució pública dels diputats, doncs, ja és al carrer.

stats