Societat 29/03/2017

Quinze eurodiputats denuncien a Brussel·les el cas de “discriminació lingüística” a l’aeroport del Prat

L'ex primer ministre de Malta, Alfred Sant, el popular polonès Marek Plura i eurodiputats irlandesos, flamencs i bascos s’afegeixen a la queixa dels parlamentaris catalans

Acn
2 min
El plenari de l'Eurocambra en una imatge d'arxiu / ACN

BRUSEL·LESFins a 15 eurodiputats de 5 grups diferents del Parlament Europeu han denunciat a la Comissió Europea el cas de “discriminació lingüística” que va patir el professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Xavier Casanovas, que s’enfronta a una sanció de 600 euros per parlar en català a dos policies a l’Aeroport del Prat.

L'ex primer ministre de Malta, el laborista Alfred Sant, així com també l’eurodiputat polonès del grup popular europeu Marek Plura, s’han afegit a una iniciativa impulsada per eurodiputats catalans i han signat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea en què adverteixen que “la discriminació per motius lingüístics està explícitament prohibida a l’article 21 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea”.

Els eurodiputats recorden a Brussel·les que “el català és llengua oficial a Catalunya” i que l’agent de policia va “ordenar” al professor que parlés en castellà. “Casanovas s’hi va negar i el policia el va advertir que si no complia podria perdre el vol. El policia li va dir que parlar en català era irrespectuós”, expliquen en la pregunta parlamentària, on també especifiquen que la multa es justifica amb l’anomenada 'llei mordassa'.

Els eurodiputats demanen a la Comissió Europea “quins passos” pensa fer per “evitar aquest tipus de discriminacions” i reclamen, també, que consideri incloure la discriminació per motius lingüístics en la implementació del seu programa de Drets, Igualtat i Ciutadania per al període 2014-2020.

La pregunta parlamentària, impulsada per l’eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa, ha rebut també el suport dels catalans Josep-Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC), Ernest Urtasun (ICV), Francesc Gambús (Independent); de la gallega Maria Lidia Senra Rodríguez (Alternativa Galega) i dels bascos Izaskun Bilbao (PNB) i Josu Juaristi (Bildu).

En l'àmbit internacional, a més de l’ex primer ministre maltès i eurodiputat laborista Alfred Sant i del polonès popular Marek Plura, també s’hi han afegit el flamenc Mark Demesmaeker (N-VA) i els irlandesos Matt Carthy, Martina Anderson, Lynn Boylan i Liadh Ní Riada (Sinn Féin).

stats