Detenen dotze passatgers de l'avió que ha aterrat d'emergència a l'aeroport de Palma

L'aeroport ha reobert el trànsit aeri a les 00:00 de la matinada i la policia sospita que els viatgers han intentat entrar irregularment a Espanya

ARA
2 min
Agents de la Guàrdia Civil a l'aeroport de Palma

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han detingut aquest dissabte dotze passatgers de l'avió que va aterrar de matinada per una emergència a l'aeroport de Palma. Entre els arrestats, hi ha el passatger que suposadament estava malalt i ha provocat l'aterratge. Per aquests fets, l'aeròdrom ha estat gairebé quatre hores amb el trànsit aeri tancat, ja que finalment l'activitat s'ha reprès a les 12 de la mitjanit després de desviar un total de 13 vols. Concretament, segons ha avançat el diari Última Hora i ha confirmat Europa Press, un vol de la companyia Air Arabia Maroc que feia el trajecte de feia el trajecte Marroc-Turquia ha hagut de fer un aterratge a causa d'una emergència mèdica d'un passatger per un problema de diabetis. Quan l'havien d'evacuar, diversos passatgers van abandonar l'avió i es van haver de tancar les pistes.

Ara per ara, la principal hipòtesi amb la qual treballa la policia és que tot estava planejat per entrar de manera irregular a Espanya. Entre els dotze detinguts hi ha la persona que va provocar l'aterratge al·legant motius sanitaris i va ser traslladat a l'Hospital de Son Llàtzer. El va acompanyar una altra persona, que va marxar de l'hospital poc després. Ha sigut en el mateix centre mèdic després de rebre l'alta hospitalària on agents de la Policia Nacional han detingut al suposat malalt com a presumpte autor d'un delicte d'afavoriment de la immigració il·legal i infracció de la llei d'estrangeria. Paral·lelament, s'ha iniciat un rastreig pel perímetre exterior de l'aeroport amb l'objectiu de localitzar els altres passatges. De moment, la Guàrdia Civil n'ha detingut cinc al terme municipal de Marratxí. La policia treballa amb la hipòtesi que una vintena de passatgers van abandonar el vol en el moment de l'aterratge d'emergència.

Com a conseqüència d'aquests fets, hi ha hagut un total de 56 vols que han estat desviats o que van amb retard, segons informa Efe. 20 eren operacions de sortida, 27 d'arribada i 9 són vols que han hagut d'aterrar en altres aeroports, com el de Barcelona, València i Menorca.

Pel que fa als viatgers que tenien previst sortir de Palma, molts van haver de desembarcar de l'avió on eren i d'altres no han passat ni de la porta d'embarcament. "Ens han dit que hi havia unes persones que havien saltat d'un avió. Ara nosaltres estem intentant gestionar canvis de vol", assegurava a alguns mitjans Peter, un testimoni que és a Son Sant Joan. A més, explicava que el personal de l'aeroport els ha comunicat "que havien de trobar aquestes persones i que les podien trobar una hora o en quatre" i els havien donat llibertat per "esperar o gestionar canvis de vols".

La situació dins l'aeroport

Marta Terrasa, una passatgera que havia d'agafar un vol cap a Barcelona a les 21.45 h va assegurar en declaracions a l'ARA Balears que "ningú va sortir a dir res" i que només va poder saber que l'aeroport estava tancat, però no els motius. "Una amiga m'ha dit que mirés el Twitter per veure el que estava passant", explicava. A les pantalles d'informació el seu vol no apareix programat fins a la una de la matinada. "Tothom ja està estirat en terra, famílies senceres també", apuntava.

stats