REPRODUCCIÓ ASSISTIDA
Societat 22/08/2012

La donació d'òvuls augmenta un 20%, segons els ginecòlegs

Trinitat Gilbert
2 min
La donació d'òvuls augmenta un 20%, segons els ginecòlegs

BARCELONALa donació d'òvuls ha augmentat un 20%, segons afirma, amb dades a la mà, el ginecòleg Julio Herrero, el director del Centre de Reproducció Assistida de la clínica Sagrada Família de Barcelona. Altres clíniques consultades expliquen que mantenen les xifres altes però estables, mentre que la doctora Olga Carreras de la Clínica Dexeus confirma que ha crescut la donació a causa de la crisi.

L'increment s'atribueix a la demanda, que és elevada. "Això ens ha portat a fer una recerca de donants a les universitats i campanyes a través de Google i Facebook", explica Herrero. També "és cert que hi ha un al·licient econòmic per a les dones, previst per la llei", afegeix. La contraprestació econòmica per la donació d'òvuls és de mil euros, mentre que per la donació de semen és de 50.

Marisa López-Teijón, cap de reproducció assistida de l'Institut Marquès, nega que les dones donin òvuls només per motius econòmics. El primer que pregunten els ginecòlegs a les donants és la motivació. "Si ens diuen que és pels diners, els preguntem quin ús en faran". I la resposta majoritària és per pagar la matrícula de la universitat. "És a dir, que volen ajudar la seva família", diu López-Teijón. El perfil de donants d'òvuls és una noia universitària, sobretot de les facultats de Medicina o Farmàcia, que ha viscut en un entorn amb dones infèrtils i que és altruista: "Aquestes mateixes noies també estan en llista d'espera per donar la medul·la òssia, que es dóna gratuïtament i que implica que els han de punxar als ossos", indica.

Per contra, Lídia Buisan, de l'Observatori de Bioètica i Dret, afirma que si les dones només rebessin 100 euros per donar òvuls segur que "no n'hi hauria tantes que passen per quiròfan". En el procés de reproducció assistida per fecundació in vitro (FIV) amb òvuls de donant, les donants són les últimes baules de la cadena. "Elles reben mil euros per haver passat per una hiperactivitat ovàrica, per no haver pogut mantenir relacions sexuals perquè podrien quedar embarassades i per haver-se sotmès a anestèsia per fer-los una punxada als folicles ovàrics. En canvi, totes les altres parts (metges, clíniques) del procés aconsegueixen una xifra econòmica molt més alta, que pot arribar als 12.000 € per cada FIV que realitzen", diu Buisan.

L'estat espanyol compta amb un registre de donants d'òvuls i de semen, de manera que una persona no pot engendrar més de sis fills, comptant-hi els seus propis. Ara bé, "aquest registre encara no s'ha posat en marxa", afirma el ginecòleg Julio Herrero.

stats