Societat 29/07/2013

Madrid manté el Pla Hidrològic de l'Ebre però la Generalitat confia canviar-lo en el futur

El ministeri de Medi Ambient no cedeix a les peticions del Govern i les associacions ecologistes

Joan Faus
2 min

MadridEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha sortit aquest dilluns molt decebut del ple del consell de l'aigua en què s'ha debatut el Pla Hidrològic de l'Ebre, que el govern espanyol té previst aprovar en les properes setmanes.

En declaracions als mitjans després de les prop de quatre hores de reunió, Vila ha lamentat que hagi "prevalgut l'interès territorial" enlloc d'impulsar un "projecte integral" per la conca de l'Ebre. "No hem pogut fer prevaldre la idea de cabal ecològic i d'una gestió que ens garantís que posem fi a la regressió del delta, i a la desalinització", ha afirmat.

En aquest sentit, el conseller ha dit que el govern català continua estudiant presentar recursos judicials contra el pla però ha volgut posar més èmfasi en optar a modificar el pla per el període 2015-2021 que no pas el que es dissenya ara mateix, que havia de ser una realitat al 2009 i que expirarà el 2015. "Obrirem una discussió en què estic convençut que per part de les autoritats del ministeri hi haurà una major predisposició de la que no hi hagut ara a curt [termini]", ha reblat Vila.

El consell de l'aigua agrupa a representants de les comunitats autònomes, ajuntaments, confederacions hidrogràfiques, entitats ecologistes, sindicats i patronal. El Pla -que rebutgen la Generalitat i els col·lectius ecologistes però recolzen els regants de l'Ebre- estableix els cabals ambientals del riu, tal com exigeix la UE. La conselleria de Territori s'oposa a la definició que fa el Pla perquè considera que reduirà el cabal i per tant hi haurà menys aigua als voltants del delta de l'Ebre i la falca salina cada cop anirà avançant més amunt del riu. Un descens, que des de les posicions crítiques catalanes, es compensarà amb un increment del cabdal a les zones del riu a l'Aragó i La Rioja.

Segons les últimes dades, del 2007, el cabdal de tota la conca de l'Ebre és de 8.210 hectòmetres cúbics i el Pla preveu que la demanda al 2027 sigui de 10.700 hectòmetres. La proposta actual del ministeri limita el cabal al final del curs del riu, al seu pas per Tortosa, a 3.100 hectòmetres cúbics anuals d'aigua -un nivell similar a l'actual- però Generalitat demana que per l'augment de la demanda també ho faci el cabal mínim, que reclama que sigui d'entre 7.000 i 12.500 en funció de les precipitacions. Paral·lelament, el document preveu ampliar el regadiu en gairebé 450.000 hectàrees.

En canvi, el ministeri de Medi Ambient ha argumentat, en un comunicat,

stats