Societat 16/04/2012

Rigau alerta que tres de les mesures de Wert afecten les competències de la Generalitat

“Del cafè per a tothom podem passar al cafè descafeïnat per a tothom”, diu la consellera. Rigau estudiarà els detalls de les mesures però deixa oberta la possibilitat d'acudir als tribunals

Joan Faus
2 min

MadridLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha advertit avui que tres de les sis mesures presentades pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, per retallar 3.000 milions d'euros afecten les competències de la Generalitat. Es tracta de l'ampliació dels horaris dels professors, canvis en el pla de substitucions i l'eliminació de complements retributius.

“Del cafè per a tothom podem passar al cafè descafeïnat per a tothom”, ha dit Rigau en declaracions als periodistes després de la reunió, abans d'afegir: “No podem acceptar que se'ns retoquin competències". La consellera ha advocat per “vetllar perquè no hi hagi un desmantellament de les competències” i ha avançat que la Generalitat presentarà una sèrie d'observacions per limitar els efectes sobre les competències d'aquestes mesures que formaran part d'un decret llei que l'executiu espanyol té previst presentar aquest divendres. L'objectiu del govern català és que les mesures que vulneren les competències "no siguin d'obligat compliment".

Rigau ha subratllat que cal analitzar els detalls de les mesures abans de prendre una decisió sobre el tema, però ha deixat oberta la possibilitat d'acudir als tribunals. "Hi haurem de recórrer si envaeixen competències", ha dit. "Estudiarem quines coincideixen i quines no, quines mesures ja han estat aplicades i es poden compensar, si hem fet més deures no n'hem de sumar [més] sinó demostrar que ja estem lluitant contra el dèficit", ha afegit. La consellera ha assegurat, a més, que a la reunió “no s'ha parlat de com repartir” els 3.000 milions en retallades en educació per part de les comunitats.

Ha dit que la valoració de la trobada entre Wert i els consellers autonòmics “no pot ser positiva” i que es podria haver fet d'una “altra manera sense afectar competències” i “arribant a acords de coresponsabilitat” que anessin més enllà de “mesures sectorials”. En aquest sentit, ha assegurat que les mesures que afecten les competències s'haurien d'haver debatut abans a la mesa sectorial.

Ha criticat, a més, el “desconeixement” de les mesures ja aplicades per autonomies i la “culpabilització de les comunitats autònomes del dèficit que té l'Estat”.

stats