Educació

Andorra prohibirà portar el vel islàmic a l'escola

Un projecte de llei vetarà l'ostentació de símbols religiosos i obligarà a cursar una assignatura alternativa d'ètica, filosofia o ciutadania democràtica

A.S.
2 min
El liceu on estaven matriculats els dos germans, ara escolaritzats a casa.

Andorra la VellaAndorra vol desterrar dels centres escolars qualsevol símbol religiós ostentós, com ara el vel islàmic, i prepara un projecte de llei per prohibir que tant l'alumnat com els professorat en puguin dur. Així ho ha explicat la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que ha matisat que centres de formació per adults i universitats quedaran fora de la nova normativa. A més, la llei també estableix que, en el termini màxim d'un any i mig, les escoles i instituts han d'oferir una assignatura alternativa a la de religió catòlica i que haurà d'estar relacionada amb la filosofia, l'ètica o la ciutadania democràtica.

La ministra ha detallat que la nova llei tipificarà com a falta greu l'ús de símbols religiosos, però ha dit que s'actuarà amb principi de proporcionalitat, i abans d'aplicar sancions es parlarà amb l'afectat. Villarubla ha remarcat que en cap cas es vol "vetar la llibertat religiosa" o impedir que es pugui manifestar. Segons ha afegit, obligant a reduir els símbols ostentosos, es vol garantir la bona convivència entre els ciutadans i mantenir la neutralitat. Sobre la nova tipificació de falta greu en cas de no seguir el que dicta la llei, ha reiterat que la via del diàleg sempre és la preferent i que confien no haver d'arribar a cap altre mesura. "Les tipologies de faltes greus poden ser moltes" i s'aplicaran en funció del que marca la llei de la funció pública, ha conclòs.

Pel que fa a l'assignatura alternativa, la ministra ha apuntat que el concordat obliga a oferir l'ensenyament de la religió catòlica, la qual és de lliure elecció, i que amb la nova llei el que fan és ampliar el ventall i "oferir una opció que actualment no hi és". Ara els alumnes que decideixen no fer l'assignatura de religió "fan treball individual a l'aula", segons la consellera.

El cas que ha motivat el canvi

La nova legislació andorrana es fa pública en plena polèmica pel cas d'una alumna d'11 anys que des del setembre no està anant a classe després que li prohibissin accedir al centre amb el vel islàmic. Estava matriculada al Lycée Comte de Foix, un centre que depèn del sistema educatiu francès (França ja ha legislat la prohibició d'anar a classe amb vel). El govern va proposar a la família un canvi de centre per anar a una escola del sistema andorrà però va aprovar una resolució que també prohibia els símbols ostentosos com el vel. Ni ella ni el seu germà bessó van a classe des de llavors i la família acusa el govern andorrà de discriminació contra la nena.

La justícia –la Batllia– ja va donar la raó a la família en primera instància assegurant que prohibir l'accés al centre vulnera el dret a la llibertat religiosa i a l'educació. El govern andorrà pot recórrer la resolució i, en paral·lel, s'afanya a canviar el marc legal vigent. Mentrestant, l'absentisme continuat dels dos menors a classe ha fet que serveis socials hagi obert un expedient per seguir el cas.

stats