Societat Educació 02/03/2022

Citen a declarar els autors de piulades contra la família de Canet que vol més castellà

El cas ha passat a la Fiscalia de Delictes d'Odi, que investiga cinc o sis persones

2 min
Una mare acompanyant els seus fills a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar.

BarcelonaLa Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació de Barcelona està investigant alguns usuaris de Twitter pels comentaris que van fer a les seves xarxes en contra de la família de Canet de Mar que va demanar més castellà a la classe del seu fill i a qui el Tribunal Superior de Justícia va donar la raó i va obligar a fer el 25% de classes en castellà. Segons ha sabut l'ARA, el cas s'ha derivat recentment a la Fiscalia especialitzada en aquests delictes, que ha citat a declarar cinc o sis tuitaires per aquest cas. Al desembre ja es va fer públic que la Fiscalia de Barcelona havia obert una investigació arran de les denúncies presentades pel partit d'extrema dreta Vox i l'entitat Hablamos Español per valorar si tenien rellevància penal els tuits de dos usuaris, un dels quals animava a "apedregar" la casa del nen i l'altre demanava que el menor es trobés "absolutament sol" a l'aula. Aquestes dues piulades van servir a alguns mitjans per denunciar una suposada campanya d'amenaces a la família, que al seu torn va acusar el departament d'"atiar sentiments d'odi".

A través d'un comunicat fet públic aquest dimecres, Plataforma per la Llengua, l'entitat en defensa del català, ha elevat la xifra d'investigats a una "cinquantena de persones que van fer comentaris crítics" arran de la "imposició" del 25% de castellà als centres educatius. L'entitat, que no cita el cas de Canet en concret, ha informat que està oferint assessorament jurídic a un dels usuaris i s'ha posat a disposició de la resta per si també volen suport legal. L'entitat lamenta que la Fiscalia "mai no ha iniciat cap procediment contra la multitud de comptes a les xarxes que promouen l’odi i fins i tot la violència contra els catalans, els catalanoparlants i els defensors dels drets de les minories nacionals i lingüístiques. La doble vara de mesurar indica clarament que darrere d’aquestes actuacions hi ha motivacions polítiques".

Segons la Plataforma, la causa s'instrueix pels delictes de "difusió del discurs de l'odi" o "contra la integritat moral" i es deriva de denúncies de Vox, Movimiento contra la Intolerancia i Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB). Fonts de l'AEB han explicat a l'ARA que estan personats a la causa del cas de Canet i també van portar a la Policia Nacional el mes de desembre una altra denúncia, en aquest cas, per les amenaces que van rebre al telèfon de l'entitat i perquè el correu electrònic va ser utilitzat per donar-se d'alta en centenars de pàgines web, entre les quals pornogràfiques i d'entitats bancàries.

stats