Educació
Societat Educació 03/05/2023

Comencen les competències bàsiques: la prova de foc per remuntar els resultats dels alumnes catalans

El curs passat els estudiants de 4t d'ESO van tenir el pitjor nivell de matemàtiques dels últims deu anys

2 min
Una alumna examinant-se de les competències bàsiques

BarcelonaDes d'aquest matí els gairebé 82.000 alumnes que cursen 4t d'ESO a Catalunya s'examinen de les proves de competències bàsiques, els exàmens que serveixen per mesurar el nivell general dels estudiants catalans. Entre avui i demà s'avaluarà els coneixements de català, castellà, anglès, ciència i tecnologia i matemàtiques. La prova d'aquesta última matèria, la de matemàtiques, serà de les que més interès despertaran després que el curs passat es constatés que el 22% dels alumnes acaben l'ESO sense haver adquirit els coneixements bàsics d'aquesta assignatura. Una dada que suposa la pitjor puntuació de l'última dècada i que, en el seu moment, el departament va atribuir a l'impacte de la pandèmia.

Com a novetat, aquest any els qüestionaris s'enviaran telemàticament als centres i cada alumne podrà llegir les preguntes en PDF al seu propi ordinador en lloc de repartir els exàmens en paper. A més, també hi haurà 59 centres que faran els exàmens en línia, però des de la mateixa aula, una proposta que forma part d'un pla pilot que arribarà a 4.000 alumnes.

Més enllà de les matemàtiques, en l'última convocatòria es va viure una caiguda de notes generalitzada en totes les assignatures de secundària. Les més preocupants van ser les puntuacions d'anglès, que per primera vegada en sis anys es van situar per sota del llindar desitjable –la mitjana era de 68 punts, quan el mínim establert és de 70 punts sobre 100–, i les de català, que, tot i tenir un aprovat de mitjana (74 punts), van assolir el nivell més baix des de l'any 2012, sense tenir en compte el període de pandèmia.

Evolució de les proves de competències bàsiques a 4t d'ESO

La setmana que ve a primària

Les proves de competències bàsiques també avaluen tots els alumnes de 6è de primària. En aquest cas ho faran del 8 al 10 de maig i també tindran el repte de millorar les matemàtiques, l'anglès i el català, però amb menys pressió, ja que, tot i que el curs passat també es va registrar un descens majoritari del nivell en aquesta etapa educativa, cap de les matèries va tenir menys de 70 punts de mitjana.

Arran dels mals resultats que es van evidenciar en les últimes proves de competències bàsiques, el departament d'Educació ha engegat un pla per promoure accions concretes per potenciar l’ús del català i ha anunciat que el curs que ve es posarà en marxa el CreaMat, un projecte que pretén ajudar els centres i docents a canviar les pràctiques d’aula per incorporar l’aprenentatge competencial de les matemàtiques.

stats