Confirmat: el menjador escolar serà més car el curs que ve

El Govern estableix un topall màxim als 6,54 euros, 21 cèntims més al dia que ara

3 min
Un menjador escolar, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaQuedar-se a dinar al menjador de l'escola serà més car el curs que ve. En concret, uns vint cèntims més car cada dia, perquè el Govern ha decretat que el preu màxim del servei de menjador passi dels 6,33 euros actuals a 6,54 euros diaris el curs que ve en aquells centres públics en què l'espai del migdia dura dues hores i mitja. Als centres on el temps de menjador és de dues hores, el topall del preu serà de 6,18 euros diaris. Per als alumnes que es queden només alguns dies al menjador (comensals esporàdics) el preu es podrà incrementar fins un 10%, i se'ls podrà cobrar 7,19 euros com a màxim si el menjador dura dues hores i mitja i 6,80 si en dura només dues.

El departament d'Educació va confirmar fa unes setmanes a l'ARA que estava estudiant aquesta possibilitat i, finalment, ha confirmat la pujada de preu amb una resolució que ja apareix al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), i que deixa fora d'aquesta regulació els centres concertats. Sigui com sigui, amb aquests diners diaris s'ha de pagar l'àpat i els monitors de menjador, i és precisament per això que ha pujat el cost. D'una banda, per l'increment de l'IPC –els preus del mes d'abril van ser un 8,4% més elevats que l'abril del 2021– i, de l'altra, el nou conveni laboral del sector del lleure, que obliga a incrementar el sou dels monitors a partir del setembre un 2,5%.

Davant l'anunci oficial, l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) ha aplaudit la decisió del Govern, que els donarà una mica de respir. "S'assoleix pràcticament la xifra reivindicada des de l'Acellec", asseguren, després que les entitats demanessin establir el topall màxim en 6,55. Ara demanen que aquest augment es produeixi de manera "natural i automàtica" cada any, sense "necessitat d'obrir espais de reivindicació", diuen, tenint en compte els increments objectius dels costos del servei.

Una resolució que arriba tard

Tot i que estan contents, l'Acellec ha criticat que la publicació del nou preu arriba "massa tard" perquè la majoria dels menjadors escolars ja han licitat els seus concursos públics amb el preu antic. "Això posa en greus dificultats la gestió dels espais de menjador escolar que s’hauran de gestionar amb els preus antics. Per això, caldria trobar una solució per actualitzar els preus dels menjadors escolars licitats", han afirmat en un comunicat. A Barcelona, per exemple, el Consorci ja ha previst una fórmula per poder fer l’actualització de preus dels concursos públics licitats, i ara demanen pensar un sistema per poder-la replicar a tot el país. Les entitats volen que aquesta resolució surti publicada durant el mes de febrer.

En canvi, les associacions de famílies van lamentar fa unes setmanes que el preu màxim augmenti "quan 6,33 euros ja és un preu elevat" i el cost dels menús a Catalunya és un dels més alts de l'Estat. El debat sobre el preu del menjador escolar anticipa una altra discussió: la que s'obrirà per elaborar el nou decret de menjadors. El Govern va guardar en un calaix una normativa que havia de regular el servei que cada dia reben uns 400.000 alumnes catalans als 2.000 menjadors escolars que hi ha i que generen uns 2,5 milions d’euros diaris de negoci, després que les AFA es revoltessin perquè la proposta d'esborrany els treia la possibilitat de gestionar directament el servei de menjador. Ara Educació ha reobert aquella carpeta per aprovar un nou decret que actualitzi la normativa actual, que es va aprovar el 1996.

stats