Universitats

Els estudis universitaris vinculats a la salut es feminitzen (encara) més

Quatre de cada deu dones que van fer la preinscripció l'any passat van triar carreres sanitàries

ARA
2 min
Imatge de l'edifici de la facultat de Medicina i Infermeria de la UdG

BarcelonaEn els últims anys, la demanda per entrar a graus universitaris de la branca de ciències de la salut s'ha feminitzat encara més. De fet, segons les estadístiques de l'Oficina d'Accés a la Universitat de la Generalitat que ha recollit el portal universitari Unportal, l'any passat, gairebé 4 de cada 10 noies (38,8%) que van fer la preinscripció universitària a Catalunya van demanar cursar-ne un en primera opció, un percentatge sis punts més alt que el de fa cinc anys. En concret, 13.444 noies de les 34.635 que van voler accedir a un grau universitari ho van fer demanant aquesta especialització.

Aquestes dades suposen un increment respecte a la demanda que hi va haver ara fa cinc anys, abans de la covid. Llavors, dins del col·lectiu femení, les que havien triat aquesta branca representaven un 32,9% del total. Cal remarcar que les dades d'Unportal indiquen les sol·licituds d'accés, i no pas la gent que finalment hi va accedir, ja que són dades que no tenen en compte el garbell que fan les notes de tall.

Pel que fa als nois, la demanda en aquesta especialització és molt menor i va en retrocés. Aquest 2023 tan sols 4.175 dels 23.388 (17,3%) van triar com a primera opció alguna de la trentena de graus de la branca. Si ho comparem amb les xifres del 2019, veiem com els sol·licitants han retrocedit gairebé dos punts: el 2019 un 19,17% dels nois marcaven un grau de salut a la primera casella d'accés.

Dues de les carreres que han experimentat un salt més important pel que fa a la demanda femenina han estat infermeria i medicina. A la primera, de fet, s'han disparat les sol·licituds. Les dades de l'any passat mostren com 4.020 noies van voler entrar a infermeria, si bé el 2019 ho van voler 2.419. Ha passat el mateix, però amb menor mesura, amb medicina. Ara fa cinc anys, 2.595 noies van sol·licitar entrar a medicina, mentre que aquest 2023 ho van fer 3.608. Aquestes dades deixen una altra lectura: ara més noies demanen fer infermeria que no pas medicina, si bé fa cinc anys la tendència era a la inversa.

Les dues excepcions

Entre la trentena de graus de la branca de ciències de la salut només hi ha dues carreres que siguin més demanades pels homes que per les dones. Una és fisioteràpia, i les seves respectives dobles titulacions. En aquest grau els nois passen per davant de les noies per molt poc: 948 versus 926. A més, el mateix passa amb el títol de bioinformàtica, un grau amb molt poques places que està a cavall entre la branca de la salut i la de l'enginyeria, tot i que està adscrit a la primera. A més, cal remarcar que dins aquests càlculs també s'ha deixat fora el grau en ciències de l'activitat física i l'esport (CAFE), un títol amb majoria d'homes.

stats