Societat Educació 28/03/2023

Karaoke i TikTok en català: les escoles rebran 1.300 euros per fomentar el català

Educació presenta el pla 'Activem-nos pel català' per doblar l'ús de la llengua catalana a l'escola

2 min
Alumnes de primària en un examen de català, imatge d'arxiu.

BarcelonaProgramar sessions de karaoke en català a l'escola, potenciar l'ús de TikTok i Instagram en la llengua pròpia i fer obres de teatre i curtmetratges en català al centre. Aquestes són algunes de les iniciatives que el departament d'Educació ha donat com a exemple del tipus d'accions que duran a terme els 800 centres que s'han compromès a potenciar l'ús de la llengua en el marc del pla Activem-nos pel català.

L'objectiu del pla que Educació ha presentat aquest dimarts amb un pressupost de 2 milions d'euros anuals és que el curs 2026-2027 totes les escoles i instituts hagin aplicat una estratègia d'acceleració de l’ús del català. Per fer-ho, cada centre rebrà 1.300 euros cada curs per engegar accions concretes que donin resposta a una de les 10 fites d’usos lingüístics que proposi el departament. Entre elles hi ha accions per dur a terme activitats de dinamització del català al pati, fer activitats lúdiques per millorar-ne l'ús o programar les excursions, les entrevistes a les famílies i les activitats esportives perquè es duguin a terme en català. També iniciatives com que els docents prioritzin els continguts audiovisuals en català o estendre la promoció de la llengua als espais informals del centre, com als passadissos, al menjador, a les extraescolars i en actes i celebracions que s'organitzin des del centre.

10 fites per al foment del català

  • 1. Els docents implementen metodologies d’immersió lingüística per garantir la interacció en català entre l’alumnat.
  • 2. Els docents que reben els grups de nova incorporació fan servir estratègies per afavorir que l'alumnat creï els vincles en català.
  • 3. Els centres duen a terme almenys dues activitats basades en situacions comunicatives significatives, en què es promou la interacció oral en català.
  • 4. Els docents es comprometen a prioritzar els audiovisuals sobre continguts curriculars en català.
  • 5. Un o dos dies a la setmana es duen a terme activitats de dinamització del pati per fomentar-hi el català com a llengua de comunicació.
  • 6. Iniciatives de sensibilització lingüística dels professionals del centre, el PAS, els monitors de menjador i extraescolars i les AFA.
  • 7. Promoure iniciatives per estendre la promoció de l’ús del català als espais informals del centre: passadissos, menjador, extraescolars, actes i celebracions.
  • 8. Dissenyar les reunions d’inici de curs i les entrevistes amb les famílies de tal manera que es puguin desenvolupar en català.
  • 9. Actuacions per millorar el coneixement i l’ús del català de les famílies.
  • 10. Mantenir el català en les sortides escolars, en els tallers al centre i en les activitats esportives en horari lectiu.

La iniciativa arriba després que en les últimes proves de competències bàsiques es constatés una caiguda generalitzada del nivell de català entre els alumnes de sisè de primària. Durant els propers tres cursos el departament preveu que cada any 700 nous centres s'adhereixin al pla fins a arribar a les 3.500 escoles i instituts que hi ha a Catalunya. A més, cada any 100 d'aquests centres ho faran de forma més intensiva formant part del programa ULAE (Usos Lingüístics a l’Entorn Escolar), una iniciativa que ja s'havia posat en marxa en què els docents analitzen amb profunditat els usos lingüístics i dissenyen objectius per millorar-los.

stats