Llop avisa el Govern que la sentència del 25% en castellà a l'escola "s'ha de complir"

La ministra de Justícia evita concretar si l'Estat exigirà per la via judicial que s'apliqui

3 min
La ministra de Justícia, Pilar Llop, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró durant la reunió d'aquest dilluns

BarcelonaDivendres passat es va posar en marxa el cronòmetre. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va notificar a la Generalitat la sentència –ara ja ferma– que obliga a fer un 25% de classes en castellà a les escoles, una estocada a la immersió lingüística. El tribunal va donar dos mesos al Govern per aplicar el mandat o demanar aclariments. Si la Generalitat no mou fitxa, el govern espanyol o una entitat que demostri interès en la qüestió pot demanar al tribunal que l'obligui a modificar la política lingüística educativa. En el seu moment, el president Pere Aragonès i el conseller Josep Gonzàlez-Cambray van assegurar que tenien el compromís que l'executiu del PSOE i Podem no ho faria. Però aquest dilluns la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha recordat que "en un estat de dret s'ha de respectar la llei" i que "les sentències s'han de complir".

La ministra de Justícia –que s'ha reunit amb la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i que prèviament també havia tingut una trobada amb el president de l'alt tribunal, Jesús María Barrientos– no ha volgut aclarir si l'Advocacia de l'Estat faria ús de la potestat que té per demanar el compliment de la sentència. La ministra ha deixat clar que, ara mateix, la pilota és a la teulada del Govern, que és qui ha rebut la notificació del TSJC per donar compliment a la sentència i ha evitat "aventurar" futurs escenaris. Llop ha assegurat que desconeix quina és la postura "oficial i extraoficial" tant de la Generalitat com del mateix govern espanyol en aquesta qüestió i ha recordat que en tot cas hauria de ser l'Advocacia de l'Estat qui fes el pas en nom de l'executiu espanyol.

Tot i això, Llop ha subratllat que totes les administracions estan obligades a donar compliment a les sentències. "Estem en un estat de dret, i en un estat de dret es respecten la llei i les sentències, i les sentències s'han de complir", ha insistit Llop. Des del moment que el Govern va saber que el Tribunal Suprem rebutjava les seves al·legacions contra la sentència, la Generalitat va deixar clar que blindaria les escoles i que no pensava aplicar cap canvi en les polítiques d'immersió lingüística. "Això mai ha anat de percentatges, sinó de competències; no té cap mena de sentit que es busquin percentatges en un tema en què ja s'aplica. Tots els alumnes que passen pel sistema educatiu català tenen competències en les dues llengües", ha repetit avui Ciuró al costat de la ministra.

La sentència que obliga a impartir un 25% de classes en castellà deriva d'una demanda que va presentar el govern espanyol en temps del PP, quan estava vigent la polèmica llei Wert. En aquest sentit, la ministra de Justícia s'ha encarregat de subratllar que el marc normatiu ha canviat, ja que la llei del ministre d'Educació popular ha quedat superada per la llei Celaá. Una altra cosa és si aquest nou marc legal blinda la immersió lingüística. En tot cas, Llop ha volgut destacar el compromís del govern espanyol "amb totes les llengües oficials". "Tenim una llei educativa que busca que tots els alumnes adquireixin competències educatives en tots els idiomes. Això és el que entén el govern que ha de passar, en el mateix nivell totes", ha subratllat la ministra.

Llop ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez és "molt sensible" a la qüestió lingüística i ha recordat que si algú detecta que "cal canviar" o "adequar" les lleis en aquest sentit, aquestes es poden modificar, però ha insistit en la necessitat que les sentències "es compleixin". La ministra també ha subratllat que les llengües "no poden entendre's com un element per enfrontar".

La trobada entre les dues titulars de la cartera de Justícia també ha servit per abordar altres qüestions com ara el baix ús del català a l'administració de la Justícia –les sentències en català suposen un 7% del total–, la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició, les reclamacions del Govern en l'àmbit del finançament o la creació d'un Consell de Justícia de Catalunya, tot i que no s'han anunciat novetats en cap d'aquestes qüestions.

stats