Societat  /  Educació 17/11/2023

Una mare entra en una aula de Mallorca i obliga els alumnes a cridar 'visca Espanya'

Es tracta d'un centre on ja s'havia produït un incident similar

3 min
Nens i nenes en una aula

PalmaNou incident en una escola de les Illes per temes ideològics. Una mare va entrar recentment a l'aula del seu fill, a l'escola Joan Veny i Clar de Campos, a Mallorca, amb l'excusa que duia un pastís per celebrar l'aniversari de l'infant. Se li va permetre. Una vegada a dins, va obligar els alumnes a cridar "Visca Espanya". Però no va quedar aquí. El director del centre, Tomeu Font, explica que la va telefonar per dir-li que no podia entrar al centre per actuar com ho havia fet. La mare li va respondre així, assegura: "T'aferraré l'article 3 de la Constitució al front". L'article estipula que la llengua castellana és oficial a l'Estat i que tots els ciutadans tenen el deure de conèixer-la i el dret d'emprar-la.

Aquest no ha estat l'únic incident que s'ha produït en aquest centre, on el català, per altra banda, ha anat perdent presència, segons el seu director. La setmana passada una altra mare va exigir al centre que fes totes les classes en castellà "perquè som a Espanya", va dir. I aquesta mateixa setmana, assegura Font, també hi ha hagut un problema amb un pare: "Es va plantar davant l'escola amb una bandera d'Espanya molt gran, just a l'hora de sortida dels alumnes". L'ARA Balears ha sabut que almenys tres centres més de Mallorca han patit accidents del mateix perfil amb pares i alumnes, una situació que genera preocupació entre els docents.

No són casos aïllats

Els instituts no estan exempts de la polèmica. Fa un mes l'ARA Balears ja va explicar que a un centre del Pla de Mallorca un grup de pares va boicotejar una reunió d'inici de curs d'ESO perquè es feia en català. "Varen forçar la professora a canviar de llengua", va explicar el director. A la reunió hi havia 20 pares, "però els 17 restants no varen dir res. I això està passant en un poble on el català encara té certa presència", va lamentar el director. "Estam començant a veure situacions que no havíem vist mai. És preocupant" explicava.

El pacte d'investidura entre el PP i Vox ha acabat provocant un retrocés del català a l'escola balear. Tot i que el partit d'extrema dreta no forma part del govern balear, la formació d'Abascal ha acabat aconseguint el compromís del PP per implementar més classes en castellà a l'escola a partir de l'any que ve, a canvi del seu suport al sostre de despesa del govern de Marga Prohens (PP).

De fet, l'acord a què les parts han arribat per poder iniciar la tramitació parlamentària dels pressupostos va més enllà del que van subscriure en el pacte de governabilitat. Preveu que, a partir del curs que ve, els pares puguin triar la llengua vehicular en assignatures troncals fins als 8 anys a tots els centres “on sigui possible”, un fet que obre la porta a segregar els alumnes segons l'idioma. També estableix un pla pilot per les etapes educatives posteriors, als quals els centres es podran acollir de manera voluntària.

Encara que des del PP insisteixen que l'acord per la lliure elecció de llengua, un cop es concreti, respectarà la normativa vigent –tant pel que fa a la llei d'educació com a la llei de normalització lingüística–, Vox defensa que la cessió del PP suposa un primer pas per acabar amb la immersió. “Hem aconseguit més que associacions i entitats de la societat civil que duen 25 anys lluitant per aquest objectiu”, reivindicava fa uns dies la líder de Vox al Parlament balear, Idoia Ribas.

stats