Societat Educació 19/04/2023

El menjador escolar serà més car el curs que ve

El Govern estableix un topall màxim de 6,91 euros, 37 cèntims més al dia que ara

2 min
Uns infants dinant al menjador escolar

BarcelonaEl preu del menjador escolar pujarà per segon any consecutiu. El Govern ha decretat que el preu màxim del servei de menjador passi dels 6,54 euros actuals als 6,91 euros diaris per al curs 2023-2024. Aquest augment de 37 cèntims als centres públics en què l'espai del migdia dura dues hores i mitja suposarà que cada mes quedar-se al menjador serà gairebé 8 euros més car, i al final de curs el servei haurà costat 66,6 euros més que aquest any. Per als alumnes que es queden només alguns dies al menjador (comensals esporàdics) el preu es podrà incrementar fins a un 10% i es podrà cobrar a les famílies fins a 7,60 euros al dia. Per als centres on l'estona de menjador és de dues hores, el topall del preu serà de 6,54 euros al dia per als alumnes habituals i de 7,19 euros diaris per als esporàdics. Cal tenir en compte que aquests preus no són només pel cost del menjar, sinó que també inclouen el sou dels monitors de menjador que estan amb els infants durant l'àpat i a les estones de lleure fins que no tornen a l'aula.

Fonts del departament d'Educació asseguren que "el cost del servei es veu afectat per l’increment de preus generalitzat i d’abast mundial". També adverteixen que "no incrementar el preu hauria comportat automàticament una pèrdua de qualitat del servei, per inviabilitat econòmica". A més, defensen que el departament continua finançant ajuts individuals de menjador, "amb un llindar que s’actualitza anualment per ajustar-lo a la realitat socioeconòmica del país".

L'Associació Catalana d'Empreses de Lleure (Acellec) celebra la decisió. El seu gerent, Pep Montes, assegura que l'augment és "objectiu i racional" i que "per fi no caldrà pidolar cada any perquè s'actualitzin els preus en funció de l'increment de costos". També demana que la publicació del preu màxim del menjador escolar es faci com a molt tard la segona quinzena del mes de gener. Al febrer ja es comencen a obrir els primers concursos per gestionar menjadors de centres educatius i d'aquesta manera ja es podran fer els primers plantejaments amb els preus reals del curs següent.

La pandèmia, punt d'inflexió

La pujada de preus arriba després que l'any passat ja es decidís que aquest curs el menjador seria 21 cèntims més car a causa de l'augment de l'IPC i de l'entrada en vigor del nou conveni laboral del sector del lleure, que obligava a incrementar el sou dels monitors un 2,5% a l'inici del curs actual. L'any 2020, durant el confinament, va ser el primer cop en 13 anys que el Govern va anunciar que apujaria el preu del menjador. Fins llavors, i des del curs 2008-2009, quedar-se a dinar a l'escola o a l'institut havia costat sempre 6,20 euros al dia. L'increment de preus també coincideix en un curs en què diverses entitats de lleure i Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) han denunciat que pateixen retards de més de mig any per cobrar les beques menjador.

stats