Obituari
Societat Educació 11/02/2024

Mor Gabriel Ferraté, fundador de la UOC i exrector de la UPC

Va crear la primera universitat online del món quan internet encara no s'havia popularitzat

ARA
2 min
Fabriel Ferraté.

BarcelonaEl professor Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, 1932), que va fundar la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de la qual va ser el primer rector entre el 1995 i el 2005, ha mort als 91 anys, segons ha informat la mateixa UOC. Ferraté va ser també rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) entre els anys 1972 i 1994.

Ferraté era enginyer industrial i pèrit agrícola i va centrar l'activitat professional i acadèmica en la investigació de la informàtica, l'automàtica i la robòtica. Ferraté va concebre i va crear la UOC l'any 1994 per encàrrec del Govern, aleshores presidit per Jordi Pujol. Ferraté va acceptar el repte amb la condició que li fes "confiança" i li deixés fer "una universitat diferent".

L'objectiu de Ferraté a l'hora de posar en marxa la nova universitat va ser "trencar les barreres de l'espai i del temps a través de les noves tecnologies" en un moment en què "l'internet públic i popular i la WWW encara no existien!", tal com explicava ell mateix.

Ferraté també va ser durant un parell d'anys (1976-1978) director general d'Universitats i Investigació i més tard director general de Política Científica del llavors ministeri d'Educació. També va ser membre del comitè executiu de la International Federation of Automatic Control (IFAC), director de l'Institut de Cibernètica i vicepresident del Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), a més de ser president de l'Institut Cerdà i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i del Centre de Lectura de Reus.

Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid i per la Universitat de Lleida. El 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2017 la UOC li va lliurar la medalla d'honor, la més alta distinció de la universitat. També va ser president de Caixa Tarragona entre 1995 i el 2010.

La UOC ha convocat per a demà al migdia un minut de silenci al campus del Poblenou al Poblenou en senyal de dol i condol pel traspàs del doctor Gabriel Ferraté. També la UPC ha convocat per a demà al migdia un minut de silenci a tots els seus centre.

Només conèixer la notícia del seu traspàs, la xarxa s'ha omplert de missatges de condol, recordant tant el seu pas per la UOC com per la UPC, on la biblioteca du el seu nom.

stats