Universitats
Societat Educació 06/03/2023

Un optimisme "crític, realista i constructiu" per als pròxims quatre anys a la UPF

Laia de Nadal pren possessió com a rectora de la universitat pública

2 min
Laia de Nadal pren possessió com a rectora de la UPF

Barcelona"Us proposo que apostem obertament i sense complexos per l’optimisme". És la invitació que ha fet la flamant rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Laia de Nadal, en l'acte de presa de possessió del càrrec que ha tingut lloc aquest dilluns a l’auditori del campus de la Ciutadella. De Nadal ho ha dit davant el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i en referència a l'etapa d'incertesa que viu el món universitari.

“He percebut sovint pessimisme respecte al futur de la universitat", ha lamentat la nova rectora, reconeixent una certa preocupació per "la feblesa econòmica i la rigidesa que limiten la capacitat d’actualització" davant un context canviant. A això, s'hi suma el moment de "profunda transformació en l’àmbit de l’ensenyament superior per l’aparició de nous actors privats que fan perillar la posició de les universitats públiques i que apunten cap a la possible desaparició de moltes d’elles”, un dels motius pels quals De Nadal defensa la necessitat d'un optimisme "crític, realista i constructiu".

La nova rectora de la UPF agafa el relleu d'Oriol Amat, que ha dirigit el rectorat des del 2021. De Nadal ha volgut posar en valor el compromís ferm que adquireix amb la institució i amb tota la comunitat educativa, amb un objectiu intern clar: que en quatre anys es visqui "com un record llunyà el fals debat entre la bona docència i la bona recerca", perquè tots els departaments i facultats estiguin "ben orgullosos del que fan i del que aporten tant a la universitat com a la societat”.

L'acte de presa de possessió l'ha presidit el conseller Nadal, que ha compartit l'esperit positiu de la rectora i ha animat el sistema universitari català a “esvair el pessimisme" perquè, segons el conseller, "estem molt millor que no ens pensem respecte al sistema universitari europeu”.

Dues dones al capdavant d'universitats catalanes

Laia de Nadal és la segona dona al capdavant del rectorat de la Universitat Pompeu Fabra després de Maria Rosa Virós, que en va ser rectora entre el 2001 i el 2005. La nova rectora és catedràtica del Departament de Medicina i Ciències de la Vida. Ha estat guardonada amb el premi Icrea Acadèmia unes quantes vegades i fins ara ha codirigit el Grup de Recerca en Senyalització Cel·lular afiliat a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. A més, des del maig del 2021 ocupava el càrrec de vicerectora de Transferència del Coneixement a la UPF.

La presa de possessió de De Nadal ha estat un mes abans que una altra dona es converteixi en rectora a Catalunya: el 13 d'abril vinent la doctora en ciències econòmiques Àngels Fitó prendrà possessió com a rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Fitó també serà la segona dona al capdavant del rectorat de la UOC, després que la doctora en ciències socials i catedràtica de comunicació Imma Tubella l'ocupés entre els anys 2005 i 2012.

stats