Educació
Societat Educació 16/11/2022

La retirada del concert econòmic posa en risc la supervivència d’un institut escola de Sant Hilari Sacalm

Educació cancel·la la subvenció de 70.000 euros al curs de 3r d’ESO per falta d’alumnes

2 min
Manifestació de les famílies del col·legi Sant Josep de Sant Hilari Sacalm, el maig de 2021, quan el Departament volia treure el concert de P3

Sant Hilari Sacalm (Selva)El dia 1 de desembre el Col·legi Sant Josep de Sant Hilari Sacalm (Selva), un centre concertat amb 254 alumnes de 3 a 16 anys, deixarà de rebre el concert econòmic de la Generalitat de Catalunya per al curs de 3r d’ESO. I l’Associació de Pares de Família de Sant Hilari Sacalm (APSHS), entitat sobre qui recau la titularitat de l’institut escola, denuncia que aquesta decisió "deixa tocat de mort el centre". És així perquè, tal com assegura David Ruiz, portaveu de l’associació, "amb la retirada de la subvenció deixarem d’ingressar 70.000 euros fins a finals d’any, un pressupost fonamental per fer front a les despeses del professorat". I afegeix: "Som un projecte educatiu assembleari, gestionat sense ànim de lucre per les famílies, així que, si deixem de cobrar aquests diners, no només haurem de tancar la classe de 3r d’ESO sinó també la resta de cursos de primària i secundària". 

Per frenar el possible tancament a mig curs, que deixaria sense classe els alumnes d’un dia per l’altre, el portaveu de les famílies argumenta: "La Generalitat no vol invertir en un curs del nostre centre, però, si hem de plegar, haurà de destinar molts més recursos per reubicar tots els nostres alumnes en els centres públics de Sant Hilari, considerats d’alta complexitat i ja extremadament massificats". El departament d’Educació justifica la suspensió del concert al·legant que el curs de 3r d’ESO només disposa de 15 alumnes matriculats, 5 menys del mínim estipulat per la normativa i 10 menys de la ràtio mitjana. A més, el departament també considera que el col·legi pot atendre les necessitats del grup sense els docents extres que permet contractar aquesta partida. 

Ruiz, però, afirma que aquests "requisits són injustos i esbiaixats, ja que no tenen en compte la singularitat del projecte educatiu" del Col·legi Sant Josep. "En les diferents reunions que hem mantingut amb el departament –continua el portaveu– ens havien promès un tracte especial, atès que reconeixien la importància del nostre programa pedagògic en un entorn semirural com el de Sant Hilari". A més, Ruiz també recorda que en aquestes trobades han reclamat reiteradament integrar-se a la xarxa pública d’escoles i instituts, però se’ls ha denegat sempre "per raons tècniques" de les infraestructures, "tot i que no estan menys equipades que les d’altres centres públics".  

De cara a aquest divendres, per tal d’intentar frenar la decisió del departament, les famílies han convocat la primera de diverses manifestacions a la plaça Jacint Verdaguer de Sant Hilari Sacalm.

stats