Universitats
Societat Educació 20/03/2023

La UB potenciarà el Campus Diagonal amb dos nous edificis per a les matemàtiques i la salut

Les obres tindran un cost de 50 milions d'euros i es preveu que finalitzin el 2028

2 min
Edifici Històric de la UB a la plaça Universitat.

BarcelonaMés de 700 investigadors i 45 grups de recerca ocuparan els dos nous edificis de la Universitat de Barcelona que a partir de l'any 2028 formaran part del Campus Diagonal. Aquest és el propòsit del projecte MIES-UB, que avui han presentat la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament i la Generalitat i que tindrà un cost de 50 milions d'euros. Un dels canvis més destacats del pla que busca impulsar les matemàtiques, la informàtica, l'economia i la salut serà que la Facultat de Matemàtiques i Informàtica abandonarà l'Edifici Històric de l'UB de plaça Universitat per traslladar-se al Campus Diagonal. La nova seu se situarà a l'edifici de 14.000 m² que es construirà entre els carrers de Joan Obiols i John M. Keynes, a tocar dels Jardins de Pedralbes i al costat del Campus Nord de la UPC. L'espai també acollirà diversos grups de recerca de la Facultat d’Economia i Empresa.

El segon edifici del projecte MIES-UB es farà a l'illa del Campus Sud, entre els carrers de Llorenç Artigas, Pascual i Vila, on actualment hi ha la seu de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives. L'espai, de 10.000 m², servirà per ampliar el Parc Científic de Barcelona (PCB) i serà la seu de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i de diversos grups de recerca de l’àmbit de les ciències de la salut de la UB.

Des de la Universitat de Barcelona han volgut remarcar que la iniciativa permetrà donar resposta a l’alta demanda que té el Parc Científic de Barcelona i reforçarà l'eix de la salut de la Universitat, gràcies a la proximitat que hi haurà amb el nou Hospital Clínic. La inversió inicial del projecte anirà a càrrec de l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), que depèn del Govern. Posteriorment, la UB i les entitats que s'allotgin als dos nous edificis pagaran un lloguer que es preveu que es compensi amb la possibilitat d'obtenir diners provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La medicina i les belles arts, pendents

A la presentació del protocol que ha de permetre la que ja serà la sisena ampliació de la Universitat de Barcelona, el rector de la universitat, Joan Guàrdia, ha volgut deixar clar que el projecte per construir aquests nous edificis no està relacionat amb la iniciativa que encara hi ha pendent d'actualitzar les facultats de Medicina i Belles Arts. Tot i que Guàrdia ha reconegut que aquesta restauració i millora dels espais continua sent una prioritat, ha advertit que aquest projecte requereix "una suma molt més gran" que els 50 milions que caldran per a l'ampliació del Campus Diagonal.

stats