Universitats
Societat Educació 24/04/2023

La Universitat de Barcelona ja té Facultat d'Infermeria

El 20% dels graduats en infermeria de Catalunya han obtingut el títol a la UB

2 min
Cartell de la Universitat de Barcelona (UB)

BarcelonaDes d'avui la Universitat de Barcelona (UB) ja té facultat d'infermeria pròpia. La que fins ara era l'Escola d'Infermeria de la universitat barcelonina ha adquirit el rang de facultat, un canvi que a efectes pràctics ha de servir per incrementar el prestigi i el reconeixement social de la professió, tenint en compte que la UB és la universitat amb el percentatge més alt de graduats en infermeria de Catalunya (20%).

El nou centre, que continuarà formant part del Campus de Bellvitge, serà l'única facultat d'infermeria pública de la demarcació de Barcelona, ja que els estudiants d'infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fan el grau a la Facultat de Medicina de Bellaterra i els de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a l'Escola Superior d'Infermeria del Mar, que és un centre adscrit.

A partir del curs que ve, a la Facultat d’Infermeria hi haurà 2.700 estudiants, 369 membres del personal docent i investigador (PDI) i 150 membres del personal d’administració i serveis. Al nou centre s’impartiran el grau d’infermeria i tres màsters universitaris: Infermeria de Pràctica Clínica Avançada, Lideratge i Gestió dels Serveis d’Infermeria, i Metodologia de la Recerca Aplicada a les Cures Infermeres. També s'hi podran cursar 14 màsters i postgraus propis i el programa de doctorat en infermeria i salut que coordina la UB amb la Universitat Rovira i Virgili.

Pel que fa a les pràctiques, els alumnes les podran seguir cursant en un dels 5 hospitals universitaris de la UB –Hospital Clínic, Hospital de Bellvitge, Complex Hospitalari Moisès Broggi, Hospital Universitari Mútua Terrassa i Hospital Sant Joan de Déu–. També es firmaran convenis de pràctiques amb 11 hospitals i centres associats, 7 centres sociosanitaris i 51 centres d’atenció primària.

Més recursos

Amb aquesta nova incorporació la UB ja compta amb 17 facultats, i el seu rector, Joan Guàrdia, ha assegurat que els beneficis del canvi de rang "seran evidents en obtenció de recursos, millora de la competitivitat internacional i optimització del servei d’atenció a l’alumnat". Les millores també han de servir per afrontar el repte que suposa que el 40% dels professionals d'infermeria de Catalunya tinguin més de 50 anys, una situació que des del Govern s'està intentant revertir amb l'obertura de 600 noves places d'infermeria per a aquest curs 2022-2023.

stats