600 infermeres més a les universitats catalanes a partir del curs que ve

El Govern augmenta les places per revertir la falta de mans i garantir el relleu per jubilació

3 min
Infermeres de la unitat d'urgències de l'Hospital Sant Pau en una imatge d'arxiu

BarcelonaFa una dècada que s'arrossega un dèficit estructural d'infermeres a Catalunya i en els últims dos anys la pandèmia ha accentuat la pressió i la càrrega que suporten les prop de 50.000 professionals en actiu. L'atur en la professió és pràcticament inexistent –sovint a costa d'unes condicions laborals precàries–, però continuen faltant mans i les plantilles cada cop estan més envellides. Quatre de cada deu infermeres tenen més de 50 anys i en els pròxims cinc anys s'estima que es jubilaran entre 6.000 i 8.000 professionals. I, malgrat aquest percentatge significatiu d'infermeres que s'acosten al final de la vida laboral, les facultats no poden absorbir la demanda d'estudiants i anualment no surten prou professionals per garantir aquest relleu generacional essencial. Davant d'aquesta situació insostenible que la professió fa anys que denuncia, ara la Generalitat fa un primer pas per revertir-la: s'incrementaran les places per estudiar el grau d'infermeria fins a les 2.745, prop de 600 més, a partir del curs que ve.

Aquesta mesura, acordada entre els departaments de Salut i Universitats, no generarà un benefici immediat –l'increment de graduades trigarà mínim cinc anys a arribar al sistema sanitari–, però a mitjà termini permetrà augmentar les fornades de noves infermeres. En concret, el curs 2022-2023 les universitats catalanes disposaran de 561 noves places d’infermeria, un 25% més que ara. Segons ha detallat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, el 80% d'aquestes places noves seran a preu públic, és a dir unes 435 més, que, ha afegit, es consolidaran anualment. Així, i per primer cop, el nombre de places a les universitats públiques d'infermeria (1.380) superarà l’oferta privada (1.365) pel que fa al total de places disponibles. Ara, la distribució és de 945 a preu públic i 1.239 privades. "Aquest augment de places és necessari, tot i que no suficient, i ens permet renovar la complicitat entre el sistema sanitari, l'universitari i la ciutadania", ha assegurat Geis.

L'anunci, que serà ratificat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el 25 d’abril, busca donar resposta a l’alta demanda d’aquests estudis a Catalunya i resoldre el dèficit de personal infermer, agreujat per l’emergència del covid. De fet, la pandèmia va obligar moltes infermeres a ajornar la seva jubilació o a reincorporar-se a la feina de forma excepcional. Per exemple, per vacunar. "Necessitem infermeres, és un problema estructural conegut per tothom. I per això avui és un dia feliç", ha celebrat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que també ha participat en un acte celebrat al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) per reivindicar un sistema universitari més connectat amb la salut del país.

Demanda desbordant

La demanda per accedir al grau d’infermeria a les set universitats públiques i privades catalanes que l’ofereixen (UB, UAB, UdL, UdG, URV, UVic i UIC) i el centre adscrit de la UB a Sant Joan de Déu es va disparar l’any passat després de la irrupció de la pandèmia. L’últim any es van registrar 4.500 sol·licituds per estudiar el grau i només se’n van poder adjudicar unes 2.000. La demanda duplicava l'oferta. 

Catalunya és la comunitat autònoma que més places universitàries d’infermeria oferta i l’única que les augmenta per sobre del 10% de cara a l’any que ve. Amb tot, Geis ha admès que hi ha “marge de millora” pel que fa a la disponibilitat de mans infermeres. Per exemple, mentre a Catalunya hi ha sis infermeres cada mil habitants, la taxa mitjana de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) és de vuit professionals, ha destacat la consellera.

Augmentar les places per estudiar el grau d'infermeria és una de les demandes històriques del Col·legi Oficial d'Infermeres i dels sindicats d'infermeria al Govern, que entre moltes altres defensen que permetrà revertir la falta de mans i garantir el relleu generacional per jubilació. "Aquest anunci suposa un esforç molt important per mantenir també la qualitat. I estic convençut que ho farem, perquè és el que necessita Catalunya", ha assegurat Argimon.

stats