Eleccions sindicals
Societat Educació 14/03/2023

USTEC s'imposa a les eleccions sindicals d'ensenyament

El sindicat de professors de secundària ASPEPC·SPS creix fins a la segona posició i desbanca CCOO

2 min
Iolanda Segura, portaveu d'USTEC

BarcelonaUSTEC-STEs continuarà sent el sindicat majoritari del sector educatiu públic català. Així ho han decidit els més de 34.000 docents que han votat a les eleccions sindicals convocades per a aquest dimarts amb una participació que no ha arribat al 40%. Amb prop de 12.000 vots i 161 representants, el sindicat que ha liderat les principals disputes amb el departament de Josep Gonzàlez-Cambray s'ha imposat en uns comicis en què qui ha donat la sorpresa ha estat el sindicat de professors de secundària ASPEPC·SPS. Amb més de 6.000 vots i 81 representants –una quarantena més que en les últimes eleccions–, el sindicat de secundària ha passat de ser la quarta força a ocupar la segona posició, passant per davant de CCOO (69), que serà la tercera força.

La CGT (43) també supera la Intersindical (32), que fins ara era el tercer sindicat amb més poder després de disparar els seus resultats a les eleccions del 2019 i que ara serà la cinquena força sindical del sector. Per darrere encara hi ha tres organitzacions més amb representació: UGT amb 26 representants, USOC (6) i ANPE (2). En canvi, CSIF perd els dos representants que tenia.

L'avançament del calendari, el repte més proper

Els nous delegats sindicals hauran d'enfrontar reptes importants a curt termini com són continuar negociant les condicions de l'avançament del calendari escolar o les converses per reclamar millores en el decret de plantilles i l'equiparació de condicions dels docents de formació professional.

La victòria d'USTEC, liderada per Iolanda Segura, reforça el sindicat després d'uns mesos en què l'acció sindical havia semblat més desunida. Sense anar més lluny, l'última convocatòria de vaga del mes de gener inicialment es va fer per separat, amb USTEC avançant-se a la resta de forces sindicals. La resta d'organitzacions van acabar convocant també mobilitzacions que, malgrat tot, van tenir un seguiment escàs entre els docents.

El sindicat majoritari també va ser una de les forces més bel·ligerants i més critiques amb les decisions que el departament d'Educació va prendre durant la pandèmia, sobretot per la gestió dels grups bombolla quan es van reobrir els centres i, més tard, pel manteniment de la mascareta a les aules. També va ser un dels principals impulsors de les cinc vagues que es van convocar al març el curs passat després que Educació anunciés l'avançament del calendari escolar.

stats