Societat 18/02/2014

Els elefants es consolen els uns als altres quan estan angoixats

Els animals fan servir el contacte físic i el so per calmar-se

Efe
2 min
Els elefants fan servir el contacte físic i el so per calmar-se / GETTY IMAGES

WashingtonEls elefants asiàtics es consolen i calmen els uns als altres fent servir el contacte físic i les vocalitzacions quan estan angoixats. Així ho afirma l'estudi publicat aquest dimarts per la revista nord-americana 'PeerJ'.

"Durant segles, la gent ha observat que els elefants semblen ser animals molt intel·ligents i empàtics però, com a científics, havíem de provar-ho", ha assenyalat l'autor de l'estudi, Joshua Plotnik. Entre els animals el consol és un costum estrany, encara que hi ha una abundant evidència empírica de comportaments de calma, companyia i condol entre els simis grans, els canins i certs còrvids.

El coautor de l'estudi, el professor de psicologia Frans de Waal, que dirigeix el Centre Nacional Yerkes d'Investigació de Primats a Emory, ha apuntat que "amb els seus forts vincles socials no és sorprenent que els elefants mostrin preocupació mútua". "Aquest estudi demostra que els elefants s'estressen quan veuen d'altres que pateixen estrès i s'acosten per calmar-los en un gest que no és molt diferent del dels ximpanzés o els humans, que abracen algú quan està angoixat", ha afegit. Plotnik, que treballa a la Universitat Mahidol, a Tailàndia, afirma que "els humans són únics de moltes maneres, però no tantes com crèiem".

Per a la realització de l'estudi, els científics van observar durant gairebé un any sis elefants asiàtics captius en un camp per elefants de 13 hectàrees al nord de Tailàndia, i van registrar les instàncies en les quals un elefant va mostrar una reacció d'estrès i les reaccions dels elefants propers. Les instàncies d'estrès van respondre tant a causes que els científics no van poder determinar, com altres d'observables, com el pas d'un gos, una serp o algun altre animal, o la presència d'un elefant hostil.

"Quan un elefant s'inquieta, les seves orelles s'estenen als costats, la cua s'alça o es corba cap amunt, i l'animal emet un soroll de baixa freqüència, com una trompeta", explica Plotnik. L'estudi ha trobat que els elefants propers s'aproximen a l'individu estressat amb un contacte físic directe més freqüent que el registrat durant els períodes de calma. En un exemple típic un elefant s'acosta al costat de l'animal estressat i fa servir la seva trompa per tocar-li la cara, o bé la col·loca a la boca de l'altre elefant. "És una posició molt vulnerable perquè pot ser mossegat", assenyala Plotnik. "I el missatge pot ser: 'Sóc aquí per ajudar-te, no per fer-te mal'".

stats