Quatre nits sense llum a la Mina: “He perdut el menjar congelat, a qui el reclamo?"

Els veïns es queixen de nous talls mentre Endesa apunta a l'ús "indegut" de la xarxa

3 min
L'edifici Venus, a la Mina, en una imatge d'arxiu.

Sant Adrià de BesòsPassar quatre nits sense llum en ple hivern pot sonar com una experiència extraterrestre, però Venus, Saturn i Mart són els noms que reben tres edificis que són a la Mina, barri de Sant Adrià de Besòs on viuen un total de 500 famílies i on les nits senceres de dissabte, diumenge, dilluns i dimarts van patir talls de llum. Segons han narrat alguns testimonis, els veïns i veïnes, farts de la situació, van llançar contenidors al mig del carrer, cosa que va provocar la intervenció dels Mossos d'Esquadra.

El problema, segons fonts d'Endesa, no és nou, i es deu a “un ús indegut de la xarxa elèctrica” que genera “sobrecàrregues” en hores de màxim consum, que coincideixen amb els pics de fred i l’ús d’estufes elèctriques. L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, preguntat per l'ARA, diu que està “en constant contacte” amb la companyia elèctrica i demana “una solució definitiva”. De fet, fonts de la companyia admeten que les reparacions que han fet, amb les quals van aconseguir que la passada nit de dimecres tornés la normalitat al barri, són puntuals, no estructurals ni definitives. "Si l'ús indegut persisteix, els talls es poden tornar a repetir", diuen fonts d'Endesa, que asseguren que no existeix cap sistema que, en cas que hi hagi llum punxada que sobrecarregui la xarxa, talli el subministrament només als infractors i no a la resta de veïns i veïnes.

Alguns veïns, que prefereixen no dir el seu nom, afirmen que aquests infractors són, sobretot, els que tenen plantes de marihuana a casa, que exigeixen una alta demanda de llum per al seu manteniment. “Hi ha qui en té alguna per subsistir, però d’altres en tenen un munt per tenir cotxes cars”, critica una veïna. “Els mateixos Mossos de vegades et diuen qui són i on són, però els deixen fer”, denuncia un altre home de mitjana edat. 

Els perjudicats, però, són la majoria de famílies treballadores i pensionistes que viuen als blocs: relaten haver dormit amb moltes mantes i haver sopat a les set de la tarda a partir de la segona nit per por de quedar-se sense llum. Alguns s'han decantat pels embotits perquè no poden fer servir la cuina i d'altres directament no han ni sopat. "He perdut força menjar que tenia congelat, amb el que ens costa pagar-ho. A qui el puc reclamar?”, diu l’Andrés, un veí, mentre que el Paco explica que “alguna gent gran es va quedar molta estona a la porta del bloc perquè sense ascensor no podien pujar als seus pisos”. 

La Paqui Jiménez, que té un bar al davant de l’edifici Venus, on viu, és segurament la veïna més coneguda del barri. Lidera la lluita per reallotjar els veïns del seu bloc, que està degradat i va entrar en un pla urbanístic l’any 2002 que mai es va executar. Una sentència de febrer de l’any passat i ratificada el juny del mateix any avala la demolició de l’habitatge i el reallotjament de veïns i veïnes, però el procés encara està en fase inicial i l’espera sembla interminable. 

Mentre espera, la Paqui, com la resta, ha hagut de retrobar-se aquesta setmana amb alguns dels fantasmes habituals per als qui viuen en aquests blocs, els talls de llum i la ineficàcia a l’hora de reparar-los immediatament. “Truques i no et fan cas”, diu la Paqui, que va haver de netejar el bar a les onze de la nit amb una llanterna i la van haver d’ajudar cinc homes a abaixar la persiana elèctrica a mà. “He pagat 550 euros de llum al bar i 70 al pis, tot i que mai hi soc. I et tracten igual, tant si pagues com si no”, sentencia. Veïns i veïnes assumeixen que pot tornar a passar en els pròxims dies. “Haurem de tornar a llançar a terra els contenidors”, avisa una altra veïna. 

stats