Societat 16/04/2012

El ministeri d'Educació dóna via lliure per ampliar un 20% els alumnes per classe

El pla de sis mesures per estalviar 3.000 milions també amplia les hores lectives dels professors. Wert desafia Catalunya: "Ja coneixen el camí, poden recórrer les mesures si creuen que vulneren competències"

Joan Faus
2 min

MadridEl ministeri d'Educació modificarà la llei per donar més flexibilitat a les comunitats autònomes i fer possible l'estalvi de 3.000 milions en ensenyament anunciat pel govern espanyol.

Es tracta de 6 mesures:

1. Augmentar un 20% el nombre d'alumnes per classe (passant del màxim actual de 25 a 30 a primària i de 30 a 36 a secundària).

2. Augmentar les hores lectives dels professors, fins a un mínim de 25 hores a primària i 20 a secundària (ara el màxim és de 25 a primària i 21 a secundària).

3. Establir un nou pla de substitucions de professors: el centre ha de cobrir la plaça els primers deu dies de baixa i a partir d'aleshores se n'ocupa l'administració. No es cobriran les baixes del professorat de menys de dues setmanes.

4. Deixar que cada centre pugui oferir només batxillerat de ciències o lletres.

5. Suspendre l'obligació de fer els nous mòduls de Formació Professional de 2.000 hores.

6. Congelar o reduir els complements retributius als professors.

"Ampli suport"

Les mesures s'aplicaran el curs que ve i, segons el ministre José Ignacio Wert, tenen un ampli suport. Com a mínim, sembla que les aplicaran les autonomies governades pel PP. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha advertit que tres de les mesures podrien vulnerar les competències de la Generalitat. Es tracta de l'ampliació dels horaris dels professors, els canvis en el pla de substitucions i l'eliminació de complements retributius.

Wert desafia Rigau a portar-ho als tribunals

Rigau ha dit que el Govern estudiarà si porta les mesures als tribunals. El ministre Wert no hi ha donat més importància i ha dit en la roda de premsa posterior, sense citar ningú: "Ja coneixen el camí, poden recórrer les mesures si creuen que vulneren competències".

Els consellers de les sis comunitats autònomes que no governa el PP han conegut aquestes mesures durant la reunió d'avui, mentre que la resta ja les coneixien prèviament, segons han explicat les mateixes fonts de la conselleria de Canàries.

Wert assegura que són "mesures realistes" i que "no suposen un perjudici directe a l'ensenyament". El consell de ministres modificarà la llei aquest divendres.

stats