Una fundació de Càritas demana un desnonament

L'entitat argumenta que ha de “desencallar l’habitatge” després de quatre anys que s'acabés el contracte

2 min
El León i la Maia després de saber que el desenonament previst per aquest matí quedava aturat.

BarcelonaLa Maia i el León fa sis anys que viuen en una casa del barri de Sant Andreu de Barcelona. És un domicili de la Fundació Privada Foment de l’Habitatge Social, vinculada a Càritas Diocesana. Aquest matí estava previst que fessin fora la parella perquè la fundació de Càritas ha demanat que els desnonin: segons l'entitat, fa quatre anys no els van renovar el contracte. Una trentena de persones s’han concentrat per evitar-ho i quan la comitiva judicial, que d’entrada no havia avisat la policia, ha requerit que hi anés, els Mossos d’Esquadra han comunicat que no hi havia prou efectius disponibles. Per això la comitiva ha fixat per a la setmana vinent la data per fer el desnonament, amb antiavalots.

La fundació argumenta que va començar el procés judicial per desnonar la Maia i el León perquè el contracte anava lligat a un pla de treball per a la seva reinserció que van considerar que no havien complert. La parella, d’uns 60 anys i originària de Geòrgia, va arribar a la casa el 2015, quan feia dos anys que Càritas els atenia. Hi van anar a viure amb la seva filla, el seu gendre i dos nets. El 2016 es va prorrogar el contracte -que és anual- però el 2017 ja no, assegura l’entitat, perquè la família no volia seguir el pla. El director de la fundació, Sergio Rodríguez, al·lega que hi va haver “diversos intents” de trobar una sortida.

Segons l’entitat, el 2019 la filla, el gendre i els nets van marxar a un domicili de lloguer privat -i la fundació apunta que els va pagar la fiança-. Rodríguez afegeix que van oferir un pis al León i la Maia, que “no van voler acceptar la proposta”. “Vam entendre que havíem de desencallar l’habitatge. No podia ser que dues persones bloquegessin un immoble per a vuit persones”, afirma Rodríguez, que argumenta que tenen 36 famílies en llista d’espera i que ara no poden oferir a la parella cap pis per falta de “disposició” d’habitatge. La Fundació, que assegura que des del 2017 ha assumit el cost del lloguer i dels subministraments, ofereix dos o tres mesos de pensió a la Maia i el León, però la parella demana un domicili perquè amb la pandèmia cap dels dos troba feina: ella cuidava una dona gran que va morir per covid. Per això volen que, abans de desnonar-los, els ofereixin una llar on viure.

El León recorda que va venir a Barcelona fa 17 anys, que sempre ha viscut a Sant Andreu i que la Maia s’hi va traslladar fa 12 anys. Els dos asseguren que van fugir de Geòrgia amb la seva família perquè el país estava en guerra i la gent no tenia "diners ni menjar”. Ara esperen trobar un habitatge que puguin pagar amb els pocs ingressos que tenen.

stats