Societat 29/02/2016

Entra a la presó l’alcalde que volia ajudar immigrants amb informes falsos

El govern espanyol li va denegar l'indult fa dues setmanes i ara ha de complir una sentència de dos anys i tres mesos

Ara
2 min
Marcel Surià, exalcalde de Santa Fe del Penedès, just abans d'entrar a la presó de Can Brians

BarcelonaL'exalcalde de Santa Fe del Penedès Marcel Surià, condemnat pel Tribunal Suprem a dos anys i tres mesos de presó per signar informes falsos de residència per a immigrants, ha entrat avui a la presó, poc abans de les cinc de la tarda, tal com preveia la sentència. D'entrada l'Audiència de Barcelona l'havia condemnat a pagar una multa de 2.160 euros i a dos anys de presó, de manera que podia evitar que el tanquessin perquè no tenia antecedents, però el Suprem va augmentar la pena. Fa dues setmanes el govern espanyol li va denegar l'indult després que el Consell de Ministres n'estudiés el cas.

"No me'n penedeixo". Entrevista amb Marcel Surià just abans de l'entrada a presó"La justícia no ha considerat els valors humanitaris", va explicar Surià a l’ARA després de saber la decisió del Suprem. Ell va acceptar des del primer moment que l’any 2007 havia emès informes de residència falsos per ajudar temporers sense papers que havien treballat a la zona. Defensa que ho va fer perquè aquests immigrants patien "autèntics drames personals" i necessitaven regular la seva situació, i assegura amb rotunditat que no va cobrar mai per fer-ho i, a més a més, des del primer moment va voler deslliurar qualsevol administratiu del consistori d’una responsabilitat que entén que és exclusivament seva.

Marcel Surià al·lega que també va col·laborar des del primer moment amb la justícia per aclarir els fets i insisteix, amb un to tranquil però ferm, que la seva motivació era "purament humanitària". Gairebé vuit anys després d’haver firmat els informes, el Suprem va considerar que l’Audiència no va tenir en compte que es tractava d’un delicte continuat i, per tant, va imposar-li una condemna més elevada, que implicava entrar a la presó.

Trama internacional

Part del problema de l’excalde de Santa Fe, que va ocupar el càrrec entre el 2003 i el 2009 i va dimitir quan va saber que estava imputat, és que una trama delictiva internacional va copiar la seva firma i la va utilitzar per introduir persones a Espanya de forma irregular. Ho van fer com a mínim unes cinquanta vegades, però els jutges han determinat que Surià no en tenia cap coneixement i tampoc va participar-hi.

Davant d’altres sentències polèmiques emeses per la mateixa justícia que a ell el condemna, l’exalcalde de Santa Fe prefereix evitar les queixes: "Ni ara ni en el judici no he volgut comparar-me amb ningú -diu quan li pregunten si el seu cas és especialment sagnant-. L’únic que he volgut veure en tot el procés és que la meva condemna no entra en l’àmbit de la corrupció política".

stats